P0102 Kütle Hava Akış Metre (MAF) Devresi Düşük Arıza Kodu

20 yıldan fazladır üretilen neredeyse her otomobilde OBD-2 donanımı bulunur. OBD-II donanımı sayesinde aracın arıza kodlarıyla arızanın nereden ve neyden kaynaklandığı bulunabilir. P0102 Kütle Hava Akış Metre (MAF) Devresi Düşük arıza kodu, bu hata kodlarından sadece bir tanesidir.
Aracımızın motorunda bir yanma meydana gelir. Bu yanma sonucunda oluşan enerji tekerlere aktarılır. Doğru bir yanmanın oluşabilmesi için ise yakıt ve hava karşımı gerekir. Motora emilen havanın miktarını ise MAF sensörü adı verilen bir parça sürekli takip eder. Bu sayede motorun en yüksek performansta verimli çalışması sağlanır. MAF sensörü bir çok sensör ile birlikte uyum halinde çalışmaktadır. MAF sensörü aracın motora hava giren yerlerinde bulunur. Modelden modele farklılık göstermesine rağmen genelde, hava filtresinin bulunduğu kutudan çıkan hava emiş borusunun hemen ortasında yer alır. Kütle Hava Akış Metre (MAF) sensöründen gelen bilgiler, güç aktarım sistem kontrol modülü (PCM) tarafından sürekli izlenir.
P0102 kodu MAF sensörüyle ilişkili olan " P0100, P0101, P0103 ve P0104" OBD-II kodları ile birlikte çıkabilir.

P0102 Kütle Hava Akışmetre Düşük Sinyal Arızası Nedir?

Otomobilde bulunan tüm sensörleri sürekli izleyen güç aktarım sistemi kontrol modülü (PCM) tarafından MAF sensörüne düşük seviyede voltaj gönderilir. MAF sensörü de alınan havanın oranına göre değişen voltajda elektrik dönüşü yapar. PCM, MAF sensöründen gelen sinyalde olması gerekenden daha düşük bir voltaj tespit ederse, aracınızda P0102 Kütle Hava Akış Metre (MAF) Devresi Düşük hata kodu belirir.
MAF Sensörünün yeri nerede diye soracak olursanız fotoğrafta yeri ayrıntılı olarak gösterilmektedir.

P0102 Arıza Kodu Belirtileri Nedir?

Aracını bu arıza kodunu veriyorsa genelde sadece motor arıza işaretini yakacaktır. Ancak bazı durumlarda aşağıdaki belirtileri verebilir.
  • Arabanın gösterge panelinde arıza lambasının yanması
  • Motorun sesli ve gürültülü çalışması
  • Egzoz borusundan siyah duman çıkması
  • Motorun çalıştırırken zor çalışması
gibi belirtileri verir.

P0102 Arıza Kodu Neden Olur?

  • Kütle Hava Akışmetre (MAF) sensörü kirlenmiş veya tıkanmış olabilir.
  • MAF sensörü arızalı olabilir.
  • hava filtresinden motora kadar giden hava borunlarında kaçak, sızıntı olabilir.
  • MAF sensöründe bulunan kablolarda bir kısa devre, açıklık veya kopma meydana gelmiş olabilir.

P0102 Kütle Hava Akışmetre (MAF) Devresi Düşük arıza kodu onarım, tamir ve çözümü

Aracınızda bu kod beliriyorsa ilk yapmanız gereken şey, MAF sensörüne gelen kabloları gözle kontrol etmektir. Eğer kablolarda bir sıkıntı yoksa MAF sensörünün kendisini kontrol etmek gerekir. MAF sensörünü yerinden çıkarın. Herhangi bir kirlenme ve tıkanma olup olmadığını kontrol edin. Eğer halen bir sorun göremiyorsanız, aracınıza başka bir MAF sensörü takarak, arıza kodunu silin ve aracı çalıştırın. eğer P0102 arıza kodu tekrardan çıkmıyorsa, aracınızın MAF sensörü arızalı demektir. MAF sensörünü değiştirmek en iyi çözümdür. MAF sensörünü değiştirmenize rağmen P0102 Hava Akişmetresi Düşük Sinyal Arızası kodu veriyorsa, PCM'nin kontrol edilmesi gerekmektedir. 

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE