P0104 Kütle Hava Akış (MAF) Devre Aralığı Arıza Kodu


Günümüz modern otomobillerinin hemen hepsinde güç aktarım sistemi kontrol modülü (PCM) bulunur. Ayrıca otomobillerin pek çok yerinde mevcut bulunan sensörler PCM tarafından sürekli izlenir. Kütle Hava Akış (MAF) sensörü bu sensörlerden sadece bir tanesidir.
MAF sensörünün görevi aracın motorunda yanma oluşabilmesi için gerekli olan hava/yakıt karışımındaki emilen havanın miktarını ölçüp PCM'ye bildirmektir. PCM, pek çok sensörü bir arada kullanarak motorun en performanslı ve verimli çalışmasını sağlar. 

P0104 Arıza Kodu Nedir: MAF sensöründen PCM'ye motora emilen havanın miktarına göre 1.5 ile 5 volt aralığında sinyal gönderilir. Örneğin araba rölantide çalışırken 1.5 volt, tam gaz çalışırken 5 volt elektrik sinyali gönderilir. PCM böylelikle motora çekilecek havanın miktarını belirler. PCM tarafından bu gelen voltaj aralığında bir farklılık sezilirse, P0104 Kütle Hava Akışmetre (MAF) Devre aralığı diyagnostik (arıza) kodu verilir. 
Not: Özellikle lüks araçların MAF sensörlerinin içinde motora emilen havanın sıcaklığını da ölçen hava sıcaklık sensörü bulunur.

P0104 Arıza Kodu Belirtileri Nedir?

Aracınız OBD-II arıza kodlarından bir tanesi olan P0104 hata kodunu veriyorsa şu belirtileri verebilir.

  • Gösterge panelinde motor arıza işaretinin yanması
  • Motorun sesli ve kaba çalışması
  • Egzoz borusundan siyah duman çıkması
  • Motoru çalıştırırken otomobilin zor çalışması

gibi belirtiler olabilirken, bazen hiç bir belirtide vermez. 

P0104 Kütle Hava Akış (MAF) Devre Aralığı Arıza Kodu Neden Olur?

  • Kirli veya tıkalı MAF sensörü
  • Arızalı MAF sensörü
  • Motora giden hava borularında bir kaçak
  • MAF sensörüne gelen kablolarda kısa devre, açıklık veya kopma

P0104 Arıza Kodunu Teşhis Etmek ve Onarım Tamir Adımları

Aracınızı ilk olarak ECU bağlantısı ile bilgisayara başlayın. Büyük ihtimal P0104 arıza kodu ile birlikte diğer MAF sensörü hata (diyagnostik) kodlarından olan P0100, P0101, P0102 ve P0103 arıza kodunu verebilir. Eğer bu kodlardan biri veya bir kaçı varsa sorun büyük ihtimal MAF sensöründendir. Bu arıza kodunu verdiği zaman ilk yapmanız gereken şey MAF sensörüne gelen kabloları kontrol etmektir. Eğer kablolarda bir sorun yoksa, MAF sensörünü sökerek içinin temiz olduğundan emin olmanız gerekir. Eğer bu saydıklarımızdan hiç birisi yoksa en iyi kolay yol MAF sensörünün kendisini değiştirmektir. MAF sensörünü değiştirdikten sonra P0104 arıza kodunu silin. Aracı çalıştırdıktan sonra yeniden bilgisayara bağlayın. Eğer arıza kodu tekrar ediyorsa sorun PCM kaynaklı veya Oksijen sensöründen olabilir. İşinin uzmanı bir servisle görüşmenizde maddi açıdan sizin yararınıza olacaktır.

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE