Fiat Tipo Nasıl Araba, Alınır Mı? Kullanıcı Yorumları

 Fiat'ın Türkiye fabrikasında ürettiği otomobillerden bir tanesi olan Tipo nasıl bir araba, alınır mı? Gibi sorulara yanıt ararken kullanıcı yorumuna yer vereceğiz.

İlk modelleri 1990 yılında üretilen Fiat Tipo, Türkiye fabrikasının yanı sıra İtalya'da da üretilmiştir. Bir Tipo'nun Türkiye'de mi İtalya'da mı üretildiğini anlamanın iki yolu vardır. Bunlardan birincisi Türkiye'de üretilenlerde dijital gösterge paneli yer alırken İtalya'da üretilenlerde kadranlı gösterge paneli yer almaktadır. Ancak bu tam ayırıcı bir şey değildir. Aracın şase numarasının olduğu yerde üretildiği fabrika yazmaktadır. Bu sebeple üretildiği yeri anlamanın en iyi yolu üretildiği yere bakmaktır.

Neyse konumuza dönecek olursak, fiat tipo hatchback bir otomobildir. Sedan olanları ise Tempra olarak üretilmiştir. 

Fiat Tipo Nasıl Araba?

Türkiye'de 3 farklı motor seçeneği ve DGT, ie (enjeksiyonlu) S, SLX, ve SLX ie (enjeksiyonlu) olmak üzere donanım paketleri vardır. SLX en full paketi olup klima, hidrolik direksiyon, ve ön iki cam otomatiği gibi özellikleri bulunmaktadır. Motor seçeneklerine göz atacak olursak;

1.4 benzinli : 70 beygir ve  105 Nm tork güç üretmektedir. Tipo'nun kasasına zayıf gelen motordur. Bu sebeple hem fazla yakar hem de düşük performans sağlar. Şehir içi 12, şehir dışı ise 8 litre yakıt tüketimi var.

1.6 benzinli : 80 Beygir güç üreten motor tiponun kasası ile en uyumlu motordur. Şehir içinde 11.5 litre şehir dışında ise 7 litre yakıt tüketiyor.

2.0 litre benzinli : Daha yüksek performans isteyenler tarafından tercih edilebilir. Motor 140 beygir ve 170 nm tork güç üretmektedir. Şehir içinde 13, şehir dışında ise 7 litre yakıt tüketimi var. Bu motora sahip olan Tipo rahatlıkla 180 km hıza çıkabiliyor. 

Fiat Tipo'nun karbüratörlü olanlarında bir sıkıntı yok. Ancak enjeksiyonlu motora sahip olanları LPG de biraz sorun çıkarabiliyor. Özellikle rölanti dalgalanması kronik sorunlarından bir tanesi.

Fiat Tipo Kullanıcı Yorumu

4 yıl boyunca 1.6 SLX karbüratörlü bir Tipo sahibi oldum. Ancak 1.4 olanını da uzun süre kullanmışlığım var. Bir defa tipo alacaksanız mutlaka 1.6 olanını tercih etmelisiniz. Karbüratörlü olanlarının LPG ile uyum sorunu yok. Ancak yakıt tüketimi Tipo'da biraz fazla. Gerçi Tofaş-Fiat'ın o yıllarda ürettiği neredeyse her araç fazla yakmasıyla biliniyor. Tipo'nun ön göğüs ve kapı kollarında sert plastik malzeme kullanılmış. Ama yıllar geçmesine rağmen çatlama ve kırılma yok. Yani plastik kalitesi güzel. İç mekanı oldukça geniştir. Ön tarafta koltukları kendime göre ayarladığımda ki boyum 1.80 cm arka tarafa 3 kişi rahatlıkla sığabiliyordu. Altı biraz yere yakın olduğu için engebeli yollarda dezavantaj yaratıyor.  Eğer ön takım bakımları felan doğru yapıldıysa Tipo ile 160 km/s hızın üzerine rahatlıkla çıkabilirsiniz. Yol tutuşu orta seviyelerdedir. Yedek parçaları kolay bulunabilir ve ucuzdur. Bakımlarını zamanında yaptırdığınız sürece kolay kolay sorun çıkarmaz. Ancak ön takımları çok narindir. Köy yollarında çabucak bozuluverir. Ses yalıtımı beklenmedik şekilde iyidir. Rüzgar, yol ve motor sesini içeriye çok fazla almaz.

Fiat Tipo Alınır Mı?

Şöyle bakıldığı zaman c segmenti hatchback ucuzu bir otomobil arıyorsanız. Fiat Tipo tam size göre olabilir. Ancak temizini bulmak samanlıkta iğne aramakla hemen hemen eş değer. Gençler tarafından çok tercih edildiği için piyasada bulunan tipoların pek çoğu hor kullanılmış vaziyette. Benim tipom 4 yıl boyunca çok az sorun çıkarmıştı. Yakıtı dışında her şeyinden memnundum. Dediğim gibi temiz kullanılmış bir fiat tipo bulursanız rahatlıkla alabilirsiniz.

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter

3 yorum

1.6 karbüratör lu tercih edin, ve koy yoluna sokmayin, ben edirneden karsa her yerde kullandım kullanıyorum yılık 2000TL masrafla ölünceye kadar binerseniz, tam bir cadde arabasi

Slm 1.6 DGT 91 model itaylan Tipo önerirmisiniz benzinli LPG'li araç şimdiden teşekkür ederim

Ülkemizde kullanılacak hemen her bölgede parça usta vs bulunan iyi bir tercih

BU YAZIYA YORUM EKLE