P0100 Kütle Hava Akış (MAF) Devre Arızası Kodu

Aracınızda P0100 Kütle Hava Akış (MAF) Devresi Arızası Kodu Neden olur. Belirtileri ve onarım aşamaları nedir sorusuna cevap arayacağız.

1996 yılında otomobillerde OBD-II adı verilen bilgisayar sistemi kullanılmaya başlamıştır. Aracımızın bir çok yerine konulan sensörler yardımıyla arızanın nerede olduğu bir tarayıcı yardımıyla kolaylıkla bulunabiliyor. P0100 Kütle Hava Akış (MAF) devresi arızası da bu kodlardan sadece bir tanesidir.
MAF sensörü aracınıın motoru ile hava giriş hortumlarından hava filtresine yakın bir yerlere monte edilmiş durumdadır. MAF sensörünün görevi yanma odasına emilecek Hava/yakıt karışımındaki hava miktarının ölçülmesini ve doğru miktarda hava alınmasını sağlamaktır. Aracınızın güç aktarma sistemi kontrol modülü (PCM) tüm sensörleri izler. PCM eğer MAF sensöründe bir devre arızası tespit ederse, P0100 arıza kodunu ayarlar. Aracınız bu kodla birlikte P0101, P0102, P0103 ve P0104 arıza kodlarını da verebilir.
Aracınızda P0100 kodu ile birlikte diğer MAF sensörü arıza kodları olan; "P0101, P0102, P0103 ve P0104" kodlarını da verebilir. 

P0100 Kütle Hava Akış (MAF) Devre Arızası Belirtileri Nedir?

  • Aracınızın gösterge panelinde arıza lambası işareti yanar.
  • Motorun çalışma sesi artar. Yani gürültülü çalışır.
  • Egzoz borusundan siyah duman çıkışı görülür.
  • Motor çalıştırmakta zorlanılabilir.
  • Bazen hiç bir belirti olmayabilir.

P0100 Arıza Kodu Neden Olur

  • Kirli veya tıkalı kütle hava akış (MAF) sensörü
  • Arızalı MAF sensörü
  • Hava giriş kanallarında sızıntı
  • MAF sensörüne gelen kablolarda kısa devre, kopma veya zayıf bağlantı.

P0100 Kütle Hava Akış (MAF) Sensörü Arızası Tamir ve Onarımı

Bu arıa kodunun tamiri için ilk olarak aracınızdaki MAF sensörünün yerini tespit etmeniz gerekir. Sensörü bulduktan sonra, MAF sensörüne gelen kabloların sağlam olduğundan emin olun. Çünkü P0100 Kütle Hava Akış (MAF) devre arıza kodu belirmesine en çok neden olan şey kablolardaki arızadır. İkinci yapılacak şey, aracınıın motoruna hava girişi sağlayan parçaların kontrol edilmesidir. Yani hava filtresi aşırı kirlenmekten dolayı tıkanmış ise veya hava giriş yolunda yani hortumlarda bir kaçak varsa sensör doğru algılayamaz. Bu durumda P0100 hata kodunu verebilir. MAF sensörü yerinden kolaylıkla çıkabilen bir parçadır. Sensörü yerinden çıkararak temizleyici sprey yardımıyla sensörü temizlemeniz en önemli onarım adımlarından bir tanesidir. Ancak sensörün arızasını tespit ettiğinizde bir uzmandan yardım almanız hem zaman ve para olarak sizin avantajınıza olacaktır.

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE