Klima Radyatörü Arızası Belirtileri ve Tamiri

Klima radyatörü diğer adıyla klima kondansatörü, klima sisteminin en önemli parçalarından bir tanesidir. Herhangi bir sebeple arıza yapması durumunda ciddi sorunlara yol açabilir.

Klima Radyatörü Ne İşe Yarar? : Arabalarımızın aynı soğutma radyatörü gibi klimanında kendine ait ayrı bir radyatörü ve fanı vardır. Kompresörden gelen basınçlı gaz, klima radyatörü (kondansatör) ve fanı sayesinde soğutularak daha yoğun hale gelir. Böylelikle basınçlı gaz sıvı hale gelir. Bu durumda aracınızın içerisine daha fazla soğukluk verilmesini sağlar. 
Klima radyatörü arıza yaptığı zaman belirli başlı belirtiler vermektedir. Şimdi bu belirtilere bir göz atalım.  

Klima Radyatörü Arızası Belirtileri

Klima'nın ılık üflemesi

Klimayı açtığınızda en geç 1 dakika içerisinde soğuk üflemeye başlaması gerekmektedir. Ancak klimayı açıp uzunca bir süre geçmesine rağmen havalandırma ızgaralarından ılık hava geliyorsa, klima radyatörü gazı, sıvı hale getiremiyor demektir. Eğer klima kondansatörü doğru çalışmazsa klima soğuk üfleyemez.

Yanık Kokusu Gelmesi

Aracınızın klimasını açtığınızda pek çok parça harekete geçer. Bu hareket sonucunda ısınma meydana gelir. Klima radyatörünün diğer bir görevi de hareketli parçaların soğutulmasını sağlamaktır. Eğer klimayı açınca aracın içine yanık kokusu geliyorsa, bu klima kondansatörünün doğru çalışmadığının habercisi olabilir.

Rölantide Hararet Yapması

Aracınızın klima radyatörü arıza yapıp, klima içerisindeki sıvıyı soğutamadığı zaman aşırı ısınma meydana gelir. Rölantideyken arızalı bir klima sistemi motora aşırı yük bindereceği için hararet yapmasına neden olabilir.

Klima Radyatöründen Sıvı Kaçağı

Klima Kondansatörü soğutucu sıvıyı sıkıştırır. Yani klima radyatörü yüksek bir basınç altında çalışır. Eğer radyatörde bir sızıntı varsa kaçaklara neden olacaktır.

Motor Arıza Lambası İşaretinin Yanması

Günümüz otomobillerinin neredeyse her parçası ECU tarafından sürekli olarak izlenir. Herhangi bir parça arıza yaptığı zaman ECU bu durumu bildirmek için sürücüye motor arıza işareti ile bildirir. Klima radyatörü arıza yaptığı zamanda motor arıza işareti yanacaktır. Bu durumda aracınızı bir bilgisayar yardımıyla taratmanız gerekmektedir. 

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE