P0101 Kütle Hava Akış Devre Sınırı Arıza Kodu

Aracınızı ECU yardımıyla bilgisayara bağladığınızda, P0101 Kütle Hava Akış Devre Sınırı Performans sorunu arıza kodunu veriyorsa, bunun nedeni nedir? Ne gibi belirtiler verir, onarım, tamir ve çözüm aşamaları nelerdir?

MAF sensörü bir aracın motorun hava giriş yoluna, hava filtresinden aşağıya doğru monte edilmiş şekildedir. Kütle Hava Akış (MAF) sensörünün görevi motora çekilen havanın miktarını ölçmektir. Böylece motorun doğru hava/yakıt karışımıyla çalışması sağlanır. Güç aktarım sistemi kontrol modülü (PCM) maksimum güç ve yakıt verimliliği için doğru yakıt miktarını bu sensör parametreleriyle birlikte analiz eder. 
Aracın motoruna çekilen havanın miktarı, belirlenen düzeyden daha fazla ise, MAF sensörü tarafından bu durum PCM'ye bildirilir. PCM eğer MAF sensöründen aldığı sinyali belirlenen değerden daha farklı olduğunu algılarsa aracınızda P0101 Kütle Hava Akış Devre Sınırı (Performans sorunu) diyagnostik hata kodunu (DTC) verir.
Not: Bazı MAF sensörlerinin içerisinde motorun performansını daha üst düzeyde tutabilmek için hava sıcaklık sensörü de bulunabilir.
Ayrıca aracınızı bilgisayara bağladığınızda P0101 kodu ile birlikte Diğer Kütle Hava Akışmetre (MAF) sensörü kodları olan "P0100, P0102, P0103 ve P0104" diyagnostik kodları olabilir.  

P0101 Kütle Hava Akış Devre Sınırı Arıza Kodu Belirtileri

  • Aracın gösterge panelinde arıza lambası yanar
  • Motor gürültülü çalışır
  • Egzoz borusundan siyah duman çıkışı görülür.
  • Motor çalışmakta zorlanır.

P0101 Kütle Hava Akış Devre Sınırı Arıza Kodu Nedenleri

  • Tıkalı veya kirli kütle hava akış (MAF) sensörü
  • Arızalı MAF sensörü
  • Motor hava giriş kanalında kaçak
  • MAF sensörüne gelen kablolarda zayıf bağlantı, elektrik kaçağı veya kısa devre
  • Bazı araçlarda tıkalı katalitik konvertör

P0101 Kütle Hava Akış Devre Sınırı Arıza Kodu Onarım ve Çözümü

MAF sensörü arızalarında sorun genelde kablolardan meydana gelir. Bu sebeple aracınızın Kütle Hava Akış (MAF) sensörünü bularak, kablolarında bir arıza olup olmadığını kontrol edin. Daha sonra aracınızın hava giriş kanallarında bir kaçak olup olmadığını gözle kontrol edin. Yıpranmış veya delinmiş hortumlara karşı dikkatli olun. MAF sensörü üzerinde kir, toz, yağ vb gibi çalışmasını engelleyici şeylerin olup olmadığını kontrol edin. Aracınızın hava filtresi kirli veya tıkalı ise değiştirin. MAF sensörünü yerinden çıkararak MAF temizleyici sprey yardımıyla temizleyin. Sorunlar genelde bu nedenden dolayı olur. Eğer tüm bunları yapmanıza rağmen P0101 arıza kodunu alıyorsanız, en iyi çözüm MAF sensörünü değiştirmektir. 

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE