Ön Camın Buzu Nasıl Hemen Çözülür?

Kış aylarında sürücülerin en çok zorlandığı konulardan bir tanesi de aracın ön camının buz tutmasıdır. Peki buz tutan ön camın buzu nasıl hemen erilitilir?

Ülkemizin büyük bir kısmında kış aylarında hava sıcaklıkları eksi derecelerde olur. Akşam park etmek için bıraktığınız aracınızı sabah işe gitmek için çalıştırmaya çıktığınızda aracınızın ön camının buz tutmuş olduğunu göreceksiniz. Ön camın buz tutması sürücülere kış aylarında adeta kabus yaşatmaktadır. Zaten soğuk olan havada birde camdaki buzları kazımaya çalışmak sürücülerin ellerini donduruyor. Bu yazımızda sizlere camınızda ki buzun nasıl hemen çözüleceği veya ön camın buz tutmaması için neler yapılabileceğini anlatacağım.

Buz çözücü sprey

Artık neredeyse her markette ve benzin istasyonlarında buz çözücü spreyler satılmaktadır. 20 lira gibi bir fiyata alacağınız spreyleri cama püskürtmenizden bir kaç saniye sonra camın buzunun çözüldüğünü göreceksiniz. Çünkü bu spreyler alkol içermektedir.

Akşamdan camın üstüne karton veya bez sermek koymak

En eski, en ucuz ve en etkili yöntem diyebilirim. Ön camın buz tutmaması için ne yapılmalı diye soracak olursanız, akşamdan ön cama bir karton veya bez sermek cevabımız olur. Ön camın sileceklerine sıkıştıracağınız kartonu veya bezi sabah kaldırdığınızda camın hiç buz tutmamış olduğunu göreceksiniz. Ön camın buz tutuması nasıl engellenir sorusuna en kolay ve ucuz yöntemdir.

Cam suyu sıkmak

Arabalarımızın cam suları alkol içermektedir. Cam suyunu cama püskürtüp silecekleri çalıştırdığınızda camın buzunun çöüldüğünü göreceksiniz. Ancak buzlu camda pütürler olacağı için cam sileceklerinizin ömrünü kısaltacaktır. Ayrıca aşırı soğuklarda cam sileceklerinin lastikleri donarak cama yapışır. Siz sileceği çalıştırmaya çalıştığınızda sileceğinizin lastiği kopabilir veya zorlanma nedeniyle silecek motoru yanabilir. Bu sebeple çok soğuk havalardan uygulanmaması gerekir.

Bezden bir torba içine tuz koyup silmek

Doğu anadolu bölgesinde komyon ve tır şoförlüğü yapanlar bez bir kese içerisine bir kaç kaşık tuz döker ve üstüne biraz su akıtır. Bu bezle camları sildiğinizde tuzun etkisiyle camdaki buz çözülecektir.

Arabanın önünü duvara dönük koymak

Eğer imkanınız varsa aracınızın önünü yüksek bir duvara yakın koymak ön camda buz tutmasını engelleyecektir.

Aracın önünü güneye dönük park etmek

Ülkemiz kuzey yarım kürede olduğu için sıcaklar sürekli güneyden gelmektedir. Ev alırken güney cepheye bakan evleri almak güneşi çok alacağından dolayı sıcak olacaktır. Güneyden asla soğuk hava esmez. Aşırı soğuk havalarda olmasa bile aracınızın önünü güneye gelecek şekilde park etmek sabahları ön camın buz tutmasına engel olacaktır.

Saf Alkol Sıkmak

Saf alkol ucuz ve kolay bulunan bir maddedir. Ayrıca saf alkolün donma derecesi -117 derecedir. Ülkemizde hava sıcaklıkları bu dereceye düşmeyeceği için, bir cam sil kabına doldurulan saf alkol bir kaç defa cama püskürtülür. Ön camda oluşan buzun anında çözüldüğünü göreceksiniz. Ancak alkol aşırı yanıcı bir madde olduğu için uyguladıktan sonra cam suyu ile camları yıkamanız gerekir. Alkol uçucu bir madde olduğu için bir kaç dakika içinde uçup gidecektir.

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE