P0180 ile P0189 Arası Yakıt Sıcaklık Sensörü Arıza Kodu

Otomobillerimizde pek çok sensör bulunur. Bu sensörler bir bilgisayar tarafından izlenir ve aracın tüm parçalarının uyumlu bir halde çalışması sağlanır.

Bu arıza kodları genel olmasına rağmen bazı marka ve model araçlarda farklı bir arızaya işaret ediyor olabilir. Bu yüzden aracınızda yakıt sıcaklık sensörü arıza kodlarından herhangi birisi veya bir kaçı varsa mutlaka aracınızın teknsik servis bültenini kontrol edin.

1996 model üstü otomobillerde beyin, bilgisayar denilen bir sistem kullanılmaya başlamıştır. Otomobilin pek çok yerinde bulunan sensörler, otomobilin beyni denilen motor kontrol ünitesi (ECU) tarafından sürekli olarak izlenir. Bu sensörlerden olmaması gerektiği gibi sinyal gelirse, ECU bir arıza olduğunu algılar ve bunu sürücüye bildirir. Yakıt sıcaklık sensörü de bu sensörlerden bir tanesidir. Yakıt sıcaklık sensörünü yeri genelde yakıt karışım sensörünün yanında yer alı ve aynı yuvaya girer. Yakıt karışım sensörü yakıt içerisindeki etanol ve su miktarını sürekli olarak ECU'ya bildirir. Yakıt motorda yandıktan sonra egzoz sistemi tarafından atılır.

Yakıt sıcaklığının olması gereken bir değer vardır. Ve bu değer bir elektrik voltajı ile sürekli olarak ECU'ya bildirilir. Eğer hava soğuksa yakıt sıcaklık sensörü 1.5 volt, sıcak ise 5 volt aralığında bir sinyal göndererek ECU'yu yakıt sıcaklığı konusunda bilgilendirir.

P0180 İle P0189 Arası Arıza Kodları Anlamları?

P0180 Arıza Kodu Ne Anlama Geliyor?

Otomobilinizin ECU'su yakıt karışım sensöründen geçen yakıtın olması gerekenden aralıkta olmadığını (1.5 volt ile 5 Volt) algılarsa aracınızın OBD-2 arıza kodlarından birisi olan P0180 yakıt ısı sensörü A devre arızası (Fuel Temperature Sensor A Circuit Malfunction) arıza kodunu verir. 

P0181 Arıza Kodu Ne Anlama Geliyor?

ECU, yakıt karışım sensöründen gelen yakıt sıcaklığının programlanmış bir aralıkta olmadığını gösteren bir giriş sinyali algılarsa veya yakıt sıcaklığının ortam sıcaklığından daha fazla değişiklik gösterdiğini algılarsa P0181 Yakıt Isı Sensörü A Devre Sınırı / Performansı (Fuel Temperature Sensor A Circuit Range/Performance) arıza kodunu verir.

P0182 Arıza Kodu Ne Anlama Geliyor?

Yakıt karışım sensörüne monteli bir halde bulunan yakıt ısı sensörü ECU'ya 1.5 ile 5 volt aralığında sinyal gönderir. Bu sinyaller yardımıyla ECU yakıtın sıcaklığını belirler. Eğer yakıt ısı sensöründen gelen voltaj 1.5 volt altına düşerse aracınız P0182 Yakıt Isı Sensörü A Devresi Düşük Girişi (Fuel Temperature Sensor A Circuit Low Input) arıza kodunu verir.

P0183 Arıza Kodu Ne Anlama Geliyor?

Yakıt karışım sensörüyle bitiş halde bulunan yakıt sıcaklık sensörü, yakıt ısısını sürekli olarak kontrol eder ve durumu otomobilin bilgisayarı denilen motor kontrol ünitesine bildirir. Bu bildirimler bir elektrik voltajı şeklindedir ve en yüksek 5 volt olabilir. Eğer yakıt ısı sensörü 5 volt üzerinde bir yakıt sıcaklığı algılarsa aracınız P0183 Yakıt Isı Sensörü A Devresi Yüksek Girişi (Fuel Temperature Sensor A Circuit High Input) arıza kodunu verir. 

P0184 Arıza Kodu Ne Anlama Geliyor?

Yakıt karışım sensörü üzerinde bulunan yakıt ısı sensöründen ECU'ya giden sinyallerin kesintisiz olarak gelmesi gerekmektedir. Ancak gelen elektrik sinyallerinde bir kesinti meydana gelirse bu durumu ECU hemen algılar ve P0184 Yakıt Isı Sensörü A Devresi Aralıkları (Fuel Temperature Sensor A Circuit Intermittent) arıza kodunu verir.

Otomobillerde genelde tek sıra halinde motorlar bulunur ve bir tane yakıt karışım sensörü bulunur. Bir otomobilde kaç tane yakıt karışım sensörü varsa o kadar yakıt sıcaklık sensörü bulunmaktadır. Ancak V6 ve üstü motora sahip olan otomobillerde iki sıra motor bulunur. Bu da iki tane yakıt karışım sensörüne ve yakıt ısı sensörüne sahip olduğu anlamına gelir. Bu sensörler "A" ve "B" sırası olarak sıralanır. Yukarıda yazdığımız arıza kodları tek sıra motorlar (A sırası) için geçerli olanlardı. Şimdi sayacaklarımız ise ikinci sıra (B sırası) için geçerli olan arıza kodlarıdır.

P0185 Arıza Kodu Ne Anlama Geliyor?

Aracınızın motorunun ikinci kısmında (B kısmında) bulunan yakıt karışım sensörü üstünde bulunan yakıt ısı sensörü yakıt sıcaklığının olması gereken sıcaklık dışında bulunduğunu algılarsa (1.5 volt ve 5 volt) aralığının altına düşüp üstüne çıktığını fark ederse aracınız OBD-II arıza kodlarından olan P0185 Yakıt Isı Sensörü B Devre Arızası (Fuel Temperature Sensor B Circuit Malfunction) arıza kodunu verir.

P0186 Arıza Kodu Ne Anlama Geliyor?

Aracınızın ECU'su yakıt karışım sensöründen yakıt sıcaklığının programlanmış bir aralıkta olmadığını gösteren bir giriş sinyali algılarsa veya yakıt sıcaklığı ortam sıcaklığından beklenenden daha fazla değişiklik gösterirse ve bu durum B sırasında bulunan yakıt karışım sensöründe algınalırsa aracınız P0186 Yakıt Isı Sensörü B Devre Sınırı / Performansı (Fuel Temperature Sensor B Circuit Range/Performance) arıza kodunu verir.

P0187 Arıza Kodu Ne Anlama Geliyor? 

Eğer aracınızın motoru iki sıra halindeyse iki tane yakıt sıcaklık sensörü vardır. Bu sensörün ECU'ya dönüşü 1.5 volt ile 5 volt aralığında olmalıdır. B sırasındaki yakıt sıcaklık sensöründen gelen voltaj 1.5 altına düşerse aracınız P0187 Yakıt Isı Sensörü B Devresi Düşük Girişi (Fuel Temperature Sensor B Circuit Low Input) arıza kodunu verir.

P0188 Arıza Kodu Ne Anlama Geliyor?

Motorun B sırasında bulunan yakıt karışım sensöründe bulunan yakıt ısı sensörü 5 volt üzerinde bir sinyal algılarsa P0188 Yakıt Isı Sensörü B Devresi Yüksek Girişi (Fuel Temperature Sensor B Circuit High Input) arıza kodunu verir.

P0189 Arıza Kodu Ne Anlama Geliyor?

Yakıt ısı sensörünün ECU'ya sürekli olarak düzenli bir sinyal göndermesi beklenir. Ancak sinyallerde bir kesinti veya düşüp çıkma görülürse P0189 Yakıt Isı Sensörü B Devresi Aralıkları (Fuel Temperature Sensor B Circuit Intermittent) arıza kodunu verir.

Yakıt Sıcaklık Sensörü Arızası Belirtileri

Yakıt sıcaklık sensörü her otomobilde bulunmaz. Otomobilin hayati önem arz eden sensörlerinden bir tanesi değildir. Arıza yaptığında aracınızın sürüşünde herhangi bir belirti vermektecektir. Ancak her sensör arızasında olduğu gibi aracınızın gösterge panelinde motor arıza lambası yanacaktır. 

Yakıt Sıcaklık Sensörü Arızası Nedenleri

  • Yakıt karışım sensörü kısa devre yağmış, hasar görmüş olabilir.
  • Sensöre gelen konnektörlerde bir arıza olabilir.
  • Arızalı yakıt sıcaklığı / karışım sensörü
  • Emme havası sıcaklık sensörü arızalı olabilir
  • ECU veya ECU programlama hatası olabilir.

Yakıt Sıcaklık Sensörü Arızası Tamir, Onarım ve Çözümü

Eğer aracınızda yukarı da saydığımız arıza kodlarından bir veya daha fazlasını alıyorsanız ilk olarak yapmanız gereken şey yakıt karışım sensörünü yerinden çıkararak temizlemenizdir. Daha sonra sensöre gelen kablolarda korozyon gibi şeyler olup olmadığını kontrol edin. Eğer bunlarda bir sorun yoksa aracınızı bilgisayara bağlayarak arıza kodunu silin. Aracınızın motorunu çalıştırın ve tekrardan bilgisayara bağlayın. Kod tekrardan çıkıyorsa, yakıt karışım sensörünü değiştirmeniz gerekecektir.

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE