P0103 Kütle Hava Akış Metre (MAF) Devre Yüksek Giriş Arıza Kodu

Günümüz otomobillerinin pek çok yerinde sensörler bulunur. Bu sensörler aracımızın güç aktarım sistemi kontrol modülü (PCM) tarafından sürekli izlenir. Kütle Hava Akışmetre (MAF) sensörü bu sensörlerden sadece bir tanesidir.
MAF sensörünün içerisinden motora çekilen hava geçer. MAF sensörü havanın miktarını belirleyerek, PCM'ye sinyal gönderir. Bu sayede PCM tarafından motora ne kadar yakıt gönderileceği belirlenir. MAF sensörü eğer hava girişi az ise 1.5 volt, yüksek ise 5 volt aralığında bir değerde sinyal gönderir.

P0103 Kütle Hava Akış Metre (MAF) Devre Yüksek Giriş Arıza Kodu Nedir?

P0103 arıza kodu ne anlama geliyor diye soracak olursanız. MAF sensöründen gönderilen sinyalde olması gerekenden daha yüksek bir değer tespit edilirse PCM tarafından P0103 arıza kodu verilir. Yani PCM tarafından aracınızın motoruna olması gerekenden daha düşük veya daha yüksek düzeyde hava alındığı algılanır.
P0100, P0101, P0102 ve P0104 arıza kodları P0103 arıza kodu ile birlikte çıkabilir. Bu sebeple teşhisin doğru yapılması önemlidir.

P0103 Arıza Kodu Belirtileri Nedir?

Eğer aracınızı ECU bağlantısı ile bilgisayara bağladığınızda P0103 Kütle Hava Akış Metre (MAF) Devre Yüksek Giriş diyagnostik kodu veriliyorsa bazen hiç bir belirti olmayabilir. Ancak Bu OBD-II kodu bazen şu belirtileri verir.
  • Aracınızın gösterge panelinde arıza lambası yanar
  • Egzozdan siyah duman çıkabilir
  • Motor çalıştırırken zorlanabilir
  • Yakıt tüketiminde artış gözlenebilir
MAF sensörünün yerini gösteren bir fotoğraf

P0103 Arıza Kodu Nedenleri Nedir?

Aracınızda bu arıza kodu beliriyorsa nedenleri şunlar olabilir
  • Kirli veya tıkalı Kütle Hava Akışmetre (MAF) sensörü
  • MAF sensörü arızalı olabilir
  • Motor hava giriş kanalları veya borularında bir kaçak sızıntı olabilir
  • MAF sensörü kablolarında bir kaçak, kısa devre veya kopma meydana gelmiş olabilir.
Not: Eğer aracınızda P0103 Arıza kodu var ise başka arıza kodları da olabilir. Genelde P0103 arıza koduyla birlikte oksijen sensörü (O2) arızaları da olabilir. Bu sebeple onarım aşamalarında oksijen sensörünün doğru çalışıp çalışmadığı kontrol edilmelidir.

P0103 Arıza Kodu Çözüm ve Tamir Adımları

Aracınız P0103 Kütle Hava Akış (MAF) sensörü arızasını veriyorsa, ilk olarak MAF sensörüne gelen kabloları kontrol etmek gereklidir. Çünkü sorunların bir çoğu MAF sensörüne gelen kabloların kopması veya yıpranmasından meydana gelir. Kabloları elinizle ve gözle iyice kontrol edin. Eğer burada bir sorun yoksa MAF sensörünü yerinden çıkararak içini MAF temizleyici sprey yardımıyla temizleyin ve geri takın. Aracınızı yeniden bilgisayara bağlayarak P0103 arıza kodunu silin. Aracınızı tekrar çalıştırıp kodun yeniden çıkıp çıkmadığını kontrol edin. Eğer kod yeniden beliriyorsa MAF sensörünü değiştirin ve kodu silip yeniden aracınızı çalıştırın ve bu hata kodunun yeniden çıkıp çıkmayacağını kontrol edin. Eğer bu arıza kodu halen çıkmaya devam ediyorsa, sorun aracınızın Güç aktarım sistemi kontrol modülü (PCM) veya Oksijen sensörü kaynaklı olabilir. 

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE