Aracımızın motorunda yakıt, yağ ve soğutma suyu bulunur ve bu sıvıların hiç birinin birbirine karışmaması gerekir. Radyatör suyuna yağ karışması aracınızda ciddi bir arızanın olduğunun habercisi olabilir.
Otomobil motorunun içerisinde hava / yakıt karışımının sonucunda bir yanma meydana gelir. Bu yanma sonucunda bir sıcaklık oluşur. İşte bu sıcaklık soğutma suyu yani antifriz tarafından absorbe edilir ve motor soğutulur. Isınan soğutma suyu ise radyatörde soğutularak devirdaim pompası tarafından tekrardan motora gönderilir.
Ayrıca motor içerisinde başta pistonlar olmak üzere pek çok parça sürekli hareket ederler. Motor yağının görevi de işte burada ortaya çıkıyor. Hareket varsa sürtünme vardır demektir. Bu sürtünmenin oluşturduğu aşınmaya en aza indirgemek ve bu parçaların ısınmasını engellemek için motor yağı kullanılır.
İşte burada motor içerisinde radyatör suyu, motor yağı ve yakıtın aska birbirine karışmaması gerekir. Birbirine karışması demek aracın motorunda ciddi bir sorun olduğu anlamına gelir. Peki ya radyatör suyuna motor yağı neden karışır? Radyatör suyuna yağ karışması ne kadar ciddi?
Radyatör Suyuna Yağ Karıştığı Nasıl Anlaşılır?
Bunu anlamanın iki yolu vardır. Birincisi radyatör kapağını açarak içerisindeki suya bakmaktır. Ancak radyatörün kapağını açacaksanız motorun mutlaka soğuk olduğundan emin olun. Ya değilse içerisindeki basınçlı ve sıcak su ciddi yanık yaralanmalarına neden olabilir. İkinci yolu ise yedek su kabı olarak bilinen genleşme kabıdır. Genleşme kabının kapağını açıp suyun içinde yağ olduğu anlaşılabilir. Radyatör suyuna yağ karışırsa genleşme kabı içerisinde sarı renkli köpükler olacaktır. Radyatör içerisinde ise, radyatör kapağı (Bkz: Radyatör kapağı arızası belirtileri) sarı köpüklü olarak yağlanmış olur.
Radyatör Suyuna Yağ Karışmasının Nedenleri
1- Üst Kapak Contasının Yanması
Silindir kapak contası olarak ta bilinen üst kapak contası başta motor hararet yaptığında veya uzun süreli kullanımlarda sızdırmaya başlar. Bu sızdırma sonucunda yağ ile su birbirine karışır. Silindir kapak contası yanması yağ ile suyun birbirine karışmasına neden olur.
2- Motor Bloğundaki Çatlaklar
Motor bloğunun içerisinde yağ ve suyun birbirine karışmadan geçtiği kanallar mevcuttur. Ancak motorun aşırı hararete maruz kalması veya zamanla aşınması nedeniyle motor bloğu içerisinde çatlamalar meydana gelir. Bu çatlaklardan sızan motor yağı ve su birbirine karışabilir.
Solda genleşme (yedek) su kabına karışmış yağ, solda radyatör içindeki suya karışmış motor yağı |
3- Silindir Kapağında Çatlaklar
Motorda silindirlerin üstünü örten ve üstünde siboplar bulunan silindir kapağı bulunur. Aşırı hararet ve 2 den fazla taşlama sonucunda bu silindir kapağında çatlaklar meydana gelebilir. Sonuç olarak motor yağı ve radyatör suyu birbirine karışıyor olabilir. (Ayrıca Bkz: Silindir Kapağı (üst kapak) çatlaması belirtileri) .