Radyatör Kapağı Arızası Belirtileri Nedir?

Otomobillerin en çok sorun çıkaran bölümü soğutma sistemidir. Soğutma sistemi pek çok farklı parçadan oluşur. Görünüşte basit gibi görünen radyatör kapağı da bu parçalardan sadece bir tanesidir.
Radyatör kapağı, radyatörün hemen üzerinde bulunur. Görünüşte basit bir kapak gibi dursa da aslında çok farklı işlevleri vardır. Şimdi gelin radyatör kapağını inceleyelim.

Radyatör Kapağı Nasıl Çalışır?

Radyatörün çalışma prensibi, aynı evlerde kullanılan düdüklü tencerelere benzer. Yüksek basınç altında suyun kaynama noktası daha fazla artar. Ancak çok fazla ısındıkça bir yerden basınç tahliye edilmelidir. İşte bu basınç radyatör kapağı tarafından tahliye edilir. Radyatör kapaklarının üzerinde hangi basınç değerinde tahliye edeceğini gösteren ibareler yer alır (0.9 bar veya 13 PSI gibi). Radyatör suyunun kaynama noktasını artırmak için sıvının basınç altında tutulması gerekir. Soğutma sıvısı su ve antifriz karışımından oluşmaktadır. Ancak soğutma sisteminde aşırı basınç oluşursa, kapak altında bulunan yaylı bir valf açılır ve genleşme kabına suyun gönderilmesini sağlar. Böylelikle aracımızın soğutma sistemi basıncı sürekli normal seviyede tutulmuş olur.
Dikkat ! : Radyatör kapağı motor sıcakken kesinlikle açılmamalıdır. Motor sıcakken açılması durumunda içeride bulunan basınçlı su fışkırır ve ciddi yanıklara neden olabilir. Mutlaka motorun soğuması beklenmelidir.

Radyatör Kapağı Arızası Belirtileri

Radyatör kapağı arıza yaptığı zaman soğutma sisteminde bir takım arızalara neden olmaktadır.
  • Radyatörden antifriz kaçağı olabilir
  • Aracınız hararet yapabilir
  • Motordan buhar çıkabilir
  • Radyatör Hortumu Şişmesi görülebilir
  • Radyatör hortumunda büzülme olabilir
  • Radyatör suyu azalabilir
  • Genleşme kabı (su deposu) taşabilir

Radyatör Kapağı Arızası Nasıl Anlaşılır?

Radyatör kapağı arıza yaptığı zaman yukarıda saydığımız belirtileri verir. Ancak kapağın arızalı olup olmadığını anlamak için kapağı çıkararak yayının çalışıp çalışmadığını kontrol edin. Bir diş fırçası yardımıyla kapağı temizleyin. Arıza yaptığından şüpheleniyorsanız değiştirmeniz sizi büyük şüphelerden kurtaracaktır.

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE