Silindir Kapak Contası Yandığı Nasıl Belli Olur

İçten yanmalı yani benzinli, lpgli veya dizel motorların yanma odasıyla soğutma sistemini birbirinden ayıran bir conta bulunur. Bu contaya silindir kapak contası adı verilir.

Silindir kapak contası ne işe yarar?

araçlarımızın motoru benzin/hava karışımının yanmasıyla birlikte enerji üretirler. Silindilerin yukarı aşağı hareket etmesi için yağlama gerekir. Ayrıca yanma nedeniyle oluşan ısının azaltılması içinde su gereklidir. Tüm bunlar bir düzen içerisinde çalışırken, birbirine temas etmemesi gerekir. İşte bu teması engelleyen en büyük parça silindir kapak contasıdır. Silindir kapak cantası neden yanar? Aracın soğutma suyunun aşırı azalması, veya motorun yüksek devirlerde uzun süre çalışması nedeniyle bu conta yanar ve karışmaması gereken diğer sıvılarla karışabilir. Ayrıca zamanla eskiyen silindir kapak contası da kaçaklara neden olabilir. Silindir kapak contasının her 100 bin kilometre değiştirilmesi aracınızın sağlığı açısından önemlidir.

Silindir Kapak Contasının Yandığının Belirtileri Nedir?

Silindir kapak contası kaçırdığında ilk başlarda bir sorun meydana gelmez. Sürücüler genelde ilk başlarda bir sorun algılamaz. Ancak kaçak yeri daha büyüdükçe bazı sorunlar baş gösterebilir. Silindir kapak contasının yandığını anlamanın bir kaç yolu vardır.
Motor soğutma suyuna yağ karışması: Aracınızın silindir kapak contası kaçırıyorsa, motor soğutma suyuna yağ karışacaktır. Aracınızın tahliye deposuna baktığınızda yağ veya köpürme görüyorsanız bir kaçak olduğunun belirtisidir.
Bujilerde paslanma: Silindir kapak contasına su karışıyorsa, motorun içerisinde ateşlemeyi sağlayan bujilerin uç kısımlarında paslanma meydana gelecektir. Bujileri yerinden sökerek uçlarını kontrol edebilirsiniz. Bu sayede silindirlere su kaçıp kaçmadığını anlayabilirsiniz.
Egzozdan beyaz duman ve su damlaması: Conta hasarlı olduğu zaman silindir odasına su girecektir. Bu su odada ateşle birlikte yandığında egzozdan yoğun duman çıkmasına neden olacaktır. Ayrıca yanmayan su egzozdan damlalar halinde akacaktır. 
Motor yağında süt beyazı renklenme: Suya yağ karışabileceği gibi yağa da su karışabilmektedir. Bu durumda aracınızın yağında süt beyazı gibi renklenme olacaktır. 
Düşük sıkıştırma nedeniyle çekiş kaybı: Üst kapak contası yandığı zaman aracınızın silindirleri doğru çalışmayacaktır. Bu durumda doğru yanma olmayacağı için enerji üretiminde de azalma olacaktır. Bu aracınızın çekişinde güçlük olacağı anlamına gelir.
Aracın hararet yapması: Üst kapak contası yandığı zaman aracınızın soğutma suyu direk olarak yanma odasıyla temas kurar. Bu suyun çok fazla ısınmasına neden olur. Su o kadar ısınır ki aracınızın radyatörü suyun soğutulmasına yetmez. Bu durumda aracınız hararet yapar.
Radyatör hortumunun şişmesi: Aracınızın soğutma suyu olması gerekenden daha fazla ısındığı için, soğutma sisteminde bir basınç oluşturur. Bu durumda aracınız içerisinde suyu taşıyan borularda yüksek basınç nedeniyle şişme meydana gelecektir.
İçine yağ karışmış motor soğutma suyu


Silindir Kapak Contasının Yanmaması İçin nelere dikkat edilmelidir.

Üst kapak contasının sağlığı için aracınıın bakımlarını doğru ve zamanında yapmanız gerekir. Örneğin haftalık olarak aracınızın motor soğutma suyunu kontrol etmelisiniz. Motora su taşıyan hortumlarda kaçak olup olmadığını sürekli kontrol altında tutmalısınız. Yüksek basınç nedeniyle hortumlardan, depodan ve motordan sızabilecek yağ ve suyun aracın altına damlayıp damladığını sürekli kontrol etmelisiniz.


Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE