P0298 Motor Yağı Aşırı Sıcaklık Durumu Arıza Kodu

P0298 arıza kodu genel olarak motor yağının aşırı ısındığı anlamına gelmesine rağmen bazı marka ve modellere göre değişiklik gösterebilir. Bu sebeple aracınızda P0298 hata kodu varsa mutlaka aracınızın servis el kitapçığına göz gezdirin.

Başta dizel otomobiller olmak üzere bazı otomobillerde motor yağı sıcaklığını ölçen bir sensör bulunur. Bu sensöre motor yağı sıcaklık sensörü adı verilir. 

Motor kontrol ünitesi (ECU) tarafından bu sensöre araç çalıştığı anda bir elektrik voltajı gönderilir. Motor yağı dış ortam sıcaklığıyla aynı olduğunda bu voltaj 5, en üst seviyeye ulaştığında (90 ile 110 C°) olduğunda  ise 1.5 volt düzeyindedir. Yağ basıncı arttıkça sensör direnci azalır.

P0298 Motor Yağı Aşırı Sıcaklık Durumu Arıza Kodu Ne Anlama Geliyor?

Motor yağı sıcaklığı kabul edilebilir seviyenin üzerine çıkarsa, voltaj direnci düşer ve ECU'ye gönderilen elektrik voltajı 1.5 voltun altına iner. Bu da aracınızın motor yağının aşırı ısındığı anlamına gelir ve aracınızı ECU ile bilgisayara bağladığınızda P0298 Motor Yağı Aşırı Sıcaklık Durumu (Engine Oil Over Temperature Condition) hata kodunu verir.

Motor Yağı Sıcaklık Sensörü

P0298 Motor Yağı Aşırı Sıcaklık Durumu Arıza Kodu Belirtileri

  • Motorun olağandan daha sesli çalışması
  • Motor soğutma suyu sızıntıları
  • Motor performansının düşmesi
  • Motor soğutma sistemi arıza kodları
  • Özellikle rampa çıkarken motorun teklemesi

P0298 Motor Yağı Aşırı Sıcaklık Durumu Arıza Kodu Nedenleri

  • Motorun aşırı ısınmasına neden olan arızalı motor soğutma sistemi
  • Arızalı motor yağı sıcaklık sensörü
  • Sensör kablolarında bir kısa devre veya kopma
  • Sensör konnektörlerinde korozyon
  • Düşük motor yağ seviyesi (Ayrıca Bkz : Düşük Motor Yağı Seviyesi Belirtileri)

P0298 Motor Yağı Aşırı Sıcaklık Durumu Arıza Kodu Onarım, Tamir ve Çözümü

Aracınız P0298 arıza kodunu veriyorsa ilk olarak yapmanız gereken şey, başta soğutma sistemi arıza kodları var mıı diye onlara bakmaktır. Çünkü motorun ısınmasına dolayısıyla motor yağının aşırı ısınmasına motorun hararet yapması neden olabilir. İkinci adım olarak aracınızın motor yağını kontrol edin ve eksikse tamamlayın. Aracınızın motor soğutma sisteminin doğru çalıştığından emin olun. Tüm bunlara kontrol ettikten sonra P0298 arıza kodu vermeye devam ediyorsa motor yağı sıcaklık sensörünü değiştirip, bilgisayar yardımıyla kodu silin. Tekrar çıkarsa ECU programlama hatası başta olmak üzere bir kaç nedenden dolayı olabilir. 

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE