Kaza Sonrası Sigorta İşlemleri Nasıl Yapılır?

Trafikte milyonlarca araç bulunmakta ve her gün ülkemizde yüzlerce trafik kazası meydana geliyor. Yakın zaman içerisinde iki defa kaza geçiren birisi olarak sizlere kaza sonrası yapılması gereken resmi işlemler hakkında bilgi vereceğim.
Trafik kazası sonrası iki tarafında kaza mahallini terk etmemesi gerekiyor. Kaza sonrası taraflar eğer anlaşabiliyorsa kendi aralarında trafik kaza tutanağı tutmaları gerekiyor. Ancak anlaşma olmazsa trafik polisinin çağrılıp, emniyet ekipleri tarafından tutanak tutuluyor. 
Tutanak eğer taraflarca kendi aralarında tutulduysa kendileri, polis tarafından tutulduysa 3 iş günü içerisinde kazanın olduğu mahalle karakoluna geliyor. Kaza tespit tutanağı karakola geldikten sonra taraflar karakola giderek ifade veriyor. Ayrıca ruhsat, ehliyet, kimlik fotokopileri alınıyor. Ardından bu belgelerle birlikte bir kaportacıya başvuruluyor. Kaportacı tarafından kaza sonrası oluşan hasarın karşılanabilmesi amacıyla dosya açılıyor.
Dosya açıldıktan sonra ilgili sigorta şirketi, hasar tespiti için kaportacıya ekspertiz gönderiyor ve kaza maliyeti çıkarılıyor. Buradan sonra kazada kusur oranlarına bakılıyor. Eğer 8'de 8 bir taraf suçluysa, suçlu tarafın sigortası karşı tarafın aracının hasarını karşılıyor. Ancak kusur oranı örneğin 8 üzerinden 6 bir tarafa 2 bir tarafa verildiyse oluşan hasarları aynı oranda ödüyor. Geri kalan masrafları kaza tarafları kendi ceplerinden ödemek zorunda kalıyorlar. Son aşama olarak sigortanın ödediği hasar bedeli Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi Kurumu ("Tramer") kayıtlarına işliyor.

Çarpıp Kaçmalı Kaza Sonrası Sigorta İşlemleri

Bir sabah kalktınız ve aracınıza birisinin çarpıp kaçtığını anladınız. Aracınızı yerinden kıpırdatmadan kaza yerine trafik ekiplerini çağırmalısınız. Bunun ardından trafik ekipleri kaza tespit tutanağı tutar. Ancak size çarpıp kaçan arabayı maalesef polisler aramıyor. Bunun için varsa görgü şahitleri ve kamera kayıtlarını kendi imkanlarınız ile almak zorundasınız. Eğer çarpıp kaçan araca dair bilgilere erişemiyorsanız oluşan hasarı cebinizden ödemek zorunda kalıyorsunuz. Şimdi size çarpıp kaçan aracın plakasına ulaştığınızı farz ederek yapmanız gerekenleri anlatalım.
Aracınızın başına polis ekiplerini çağırıyorsunuz. Ekipler kaza tespit tutanağı tutuyorlar. Bu sırada size çarpıp kaçan aracın plakasını da tutanağa yazdırıyorsunuz. Kazalı aracınızı tutanak tutulduktan sonra olay yerinden kaldırabilirsiniz. Bundan sonraki aşamada 3 gün içerisinde trafik ekipleri tarafından tutulan kaza tespit tutanağı, kazanın olduğu mahalle karakoluna geliyor. Sizde tutanak geldikten sonra karakola gidiyorsunuz ve ardından ifadeniz alınıyor. Kaçan kişi gelip suçunu itiraf etmediyse karşı taraftan şikayetçi olduğunuzu ve hasarınızın karşılanmasını istiyorsunuz.
NOT: Kaza mahallini terk etmek demek bütün suçu kabullenmek demektir. Ayrıca sigorta şirketinizde oluşan hasarı ödemez ve olay yeri terk edildiği için kaza sonrası oluşan hasarı fiyatını rücu eder.
Polis bir kaç gün içerisinde plaka ruhsat sahibine ulaşıyor ve karakola çağırıyor. Kişi ya sizin hasarını cebinizden ödeyecektir. Ya da mahkemelik olma yolunu seçecektir.
Daha sonra siz karşı tarafından ifadesi, kaza tespit tutanağı, karşı tarafın kimlik, ruhsat ve ehliyet fotokopileriyle birlikte bir kaportacıya gidiyorsunuz. Kaportacı parayı tahkim mahkemesi yoluyla alabileceği için sizden bir miktar ücret talep ediyor. Ancak bu ücret daha sonra kaportacı tarafından size tekrar veriliyor. Aracınız tamir edilip, size teslim ediliyor.  

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE