Kalorifer Neden Sıcak Üflemez

Kış aylarında arabalarımızın en çok kullanılan özelliği kalorifer sistemidir. Düzgün çalışan bir kalorifer sayesinde aracımızın içerisine sıcak hava gelir. 
Kış aylarının vazgeçilmez donanımı araçlarımızın kalorifer sistemleridir. Kalorifer sistemi nasıl çalışır? Diye soracak olursanız " Araçlarımızın motorlarında yüksek ısı üreten yanma meydana gelir. Bu sıcaklık radyatörde bulunan soğutma sıvısı (antifriz) yardımıyla soğutulur. Motor sıcaklığı belirli bir seviyeye geldiği zaman termostat suyu soğutmak üzere radyatöre gönderir. Yani radyatöre sıcak bir su gelir. Kış aylarında bu sıcak su, aracın kalorifer peteği yardımıyla aracın içerisine sıcak hava gelmesine neden olur. Böylelikle kışın buz tutan camların buzunun çözülmesi sağlanırken, aracın içerisindeki havanın da ısınması sağlanır. Ayrıca yağmurlu ve sisli havalarda ön camda oluşan buğunun çözülmesi sağlanır. Ancak bazı durumlarda aracınızın içerisine motor ne kadar çalışırsa çalışsın sıcak hava girişi olmaz. Yani aracınızın kaloriferi ısıtmaz. Peki kalorifer neden ısıtmaz?

Termostat Arızası

Termostat aracımızın motoru ısınan suyu belirli bir derece (genelde 90 derecelik sıcaklık) olana kadar açılmaz. Motor içerisindeki su yeterli seviyeye geldiğinde soğutulmak üzere radyatöre gönderir. Termostat arıza yaptığı zaman genelde açık kalır. Bu açık kalma sonucunda motor içerisindeki su yeteri kadar ısınmadan radyatöre gönderilir ve su soğutulur. Bu durumda kalorifer sistemi yeterli ısıya ulaşamaz ve aracın içerisine sıcak hava veremez. Kaloriferinin ısıtmamasının termostattan olup olmadığını anlamanın en kolay yolu aracınızın hararet ibresini kontrol etmektir. Termostatı açık kalan bir arabanın harareti yükselmez. Eğer aracınızın harareti olması gerektiği gibi 90 dereceye gelmiyorsa termostat arızalı demektir.

Kalorifer Peteğinin Tıkanması

Aracınızın ön göğsünün tam ortasında kalorifer peteği bulunur. Bu petekte bulunan bakır veya alüminyum borulardan sıcak su geçer. Böylelikle kalorifer peteği ısınır ve bir fan yardımıyla aracın içerisine sıcak hava üflenir. Kalorifer peteği aracın radyatöründe bulunan su nedeniyle zamanla korozyona uğrar. Biriken korozyon veya kir zamanla petek borularının tıkanmasına neden olur. Radyatör içerisinden sıcak su geçemeyince aracın içerisine sıcak hava verilemez. Fan sürekli soğuk üfler. Eğer aracınızın hararet ibresi 90 dereceye kadar yükseliyor, ancak kalorfer soğuk üflüyorsa bunun en büyük şüphelisi kalorifer peteğinin tıkanmasıdır.

Radyatör suyunun eksilmesi

Aracınızın motorunu soğutması için yeterli seviyede suya ihtiyaç duyar. Bu soğutma suyu eksilirse kalorifer peteğinden sıcak su geçmez. Böylelikle aracınızın kaloriferi ısıtmaz. Aracınızın motoru soğukken radyatör kapağı açılarak, içerisindeki su miktarı her hafta kontrol edilmelidir.

Kalorifer ısıtmıyorsa tamir ve onarım adımları

Eğer sorun aracınızın termostatından kaynaklanıyorsa, termostat tamiri mümkün değildir. Ortalama 150 - 200 lira gibi bir fiyata satılan termostatı değiştirmeniz gereklidir. Eğer sorun aracınızın kalorifer peteğinden kaynaklanıyorsa bunu sizin tamir etmeniz mümkün değil. Çünkü kalorifer peteğinin temizliği için ön göğsün yerinden sökülmesi gerekir. Bu da işinin uzmanı birisi tarafından yapılmalıdır. 

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE