Segman Atma Nedir? Kötü Segman Arızası Belirtileri

 İçten yanmaları motorlarda piston adı verilen kollar bulunur. Bu kolların uçlarında ise piston halkası (segman) adı verilen parçalar vardır. Peki ya segman atma nedir? Segman atma ücreti ne kadardır?

Otomobilin içindeki motor, piston halkaları adı verilen bir dizi segman içerir. Bu halkalar yağ basıncını ve motor tarafından tüketilen yağ miktarını düzenlemeye yardımcı olurlar.

Piston segmanları aşınırsa veya hasar görürse, motor problemleri ortaya çıkar. Segman parça olarak ucuz olsa da değişimi oldukça maliyetli bir iştir.

Segman Nedir?

İçten yanmalı motorlarda, yanma odası adı verilen bir bölüm bulunur. Bu bölümde hava / yakıt karışımının yanmasıyla birlikte oluşan basınç pistonları aşağıya iter ve krank milini döndürür. Krank mili aracın hareketini sağlayan bir parçadır. Kısaca yanma odasında oluşan basınç nedeniyle pistonlar aşağı yukarı itilir. Segman'da yanma odasında oluşan basıncın kaçmaması için kullanılan bir çeşit sızdırmaz halkadır. Zamanla piston segmanları sızdırmazlığını kaybeder. Bu durumda motorun yanma odasına yağ girer (yağ yakma) ve basınç kaybı oluşur.

Kötü ve Arızalı Segman Belirtileri Nedir?

Aracınızın piston halkaları yani segmanları sızdırmaya başladıysa muhakkak bunu hissedersiniz. Aşağıdaki belirtilerden birden fazlası varsa, aracınızın motorunda bir sorun var demektir. Kaçıran segman'ın en büyük 5 belirtisi şöyle;

1- Egzozdan Çok Fazla Duman Çıkması

Eğer aracınızın egzozundan çok yoğun ve fazla duman çıkıyorsa bu piston segmanlarının kaçırdığının ilk işaretidir. Çünkü yanma odasında olmaması gereken motor yağı, segmanın sızdırmasından dolayı yanma odasına girer. Yanan yağ, bir hava/yakıt karışımına göre çok daha fazla duman çıkarır. 

2- Arabanın Yağ Eksiltmesi

Motor yağı, pistonları ve krankı yağladıktan sonra tekrar kartere dönmelidir. Ancak sızdıran bir segman nedeniyle motor yağ yakmaya başlar. Bu da aracınızın yağ eksiltmesine neden olur. Ancak şunu asla unutmayın. LPG'li araçlarda yağ yakma olası bir şeydir. Çünkü LPG çok yüksek sıcaklıkta çalışır ve yağı yakar. 

3-  Zayıf Hızlanma

Aracınızda gaza bastığınızda belirli biz hıza ulaşması çok zaman alıyorsa bu piston segmanlarının kaçırdığının bir belirtisidir. Çünkü motorun çalışması için gerek kompresyon basıncı oluşmaz. Bu durumda aracınızın hızlanması çok yavaş olur.

4- Performansın Düşmesi

Segmanlar kaçırdığı zaman aracınızın performans düşecektir. Bunun sebebi motorun çalışması için gerekli basıncın segmanlardan sızmasıdır. Eğer aracınızın çekişi düştüyse ve rampalarda çok bayılıyorsa bunun sebebi segmanın sızdırması olabilir.

5- Hava Filtresinde Yağlanma

Kötü segmanlar nedeniyle motor yanma odasına yağ sızar. Yağ, benzine veya motorine göre çok daha yüksek sıcaklıkta yanar. Yani motor içerisine sızan yağın hepsi yanmaz. Motor içerisindeki basınç nedeniyle yanmayan yağ emme manifoldundan yukarıya itilir. Sonuç olarak aracınızın hava filtresinde yağlanma meydana gelir. 

Segman Attırma Ücreti Ne Kadar?

Segman parça fiyatı olarak çok ucuz bir şeydir. Ancak segman değişiminde çok fazla işçilik gerektiği için bugün en kötü arabanın motoruna segman atmak 3 bin lira fiyattan başlamaktadır. Dizel motorlu araçlara segman atmak ise çok daha pahalıdır. 

otomobil / otohocam

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter

1 yorum:

Değerli bilgileriniz için tşk. 🌹 🌹 🌹

BU YAZIYA YORUM EKLE