Karter Nedir? Karter Contası Değişimi ve Yağ Kaçağı

Bir otomobilin motorun sürekli olarak hareketli parçalar vardır. Bu parçaların yağlanması gerekir. İşte bu yağın bulunduğu yer olan karter nedir ve ne işe yarar sorularına cevap arayacağız. Ayrıca karter ve contasından meydana gelen yağ kaçağının belirtilerine ve değişim ücretine göz atacağız.

Yağ Karteri Nedir ve Ne İşe Yarar?

Motorun içerisinde bir çok mil, piston gibi hareketli parçalar bulunur. Bu parçalar hareket ettikçe ısınırlar ve aşınırlar. Bu aşınma ve ısınmayı en aza indirgemek için motor yağı bulunur. Bu motor yağının depolandığı yere ise karter adı verilir.

Kartere sarkan yağ pompası, yağı motora gönderir ve geri kartere boşaltır. Yağ karterinin yağı depolamaktan başla soğutmak gibi de bir görevi vardır. Araba hareket ederken, karter içerisinde bir hava akışı oluşturu ve sıcak yağın ısısını düşürür. Karter içerisinde bölmeler bulunur. Bu bölmelerin amacı, örneğin araba sert bir viraja girdiğinde yağ kenarlara gider ve pompadan uzaklaşabilir. Bu da motorun bir anlık bile olsa yağsız kalmasına neden olabilir. Bunun önüne geçebilmek için karter içerisinde odalar bulunur ve hiç bir yeri tamamen yağsız kalmaz. Böylelikle pompa sürekli olarak yağı devirdaim edebilir. Karter motor bloğunun altına bir kaç civata yardımıyla takılmıştır. Arasından sızıntı olmasının önüne geçmek için karter contası adı verilen bir parça kullanılmıştır. Karter contası kauçuk bir madde olduğu için zamanla sertleşir ve aşınır. Sonuç olarak conta arıza yaptığı zaman kaçağa neden olur ve aracınızda ciddi sorunlara neden olabilir. Karter contası arıza yaptığı zaman gözle görülür birçok belirti verir. 

Karter Contası Sızıntısının Belirtileri

1- Aracın Altına Yağ Birikmesi 

Sabahları aracınızın başına gittiğinizde altında yağ birikintisi görüyorsanız bunun sorumlusu karter contasının kaçırması olabilir. Aracınızın altına eğilip kartere baktığınızda kenarlarından yağ kaçağının başladığını görürseniz, contanın değişmesi gerekiyordur. 

2- Motorun Aşırı Isınması (Hararet)

Karter contası yağ kaçırıyorsa motorun içerisinde yetersiz yağ kalabilir. Bu da motorun yağlanmasını engeller. Daha fazla sürtünme meydana geleceği için motor daha fazla ısınacaktır. Eğer aracınız hararet yaparsa bunun sorumlusu karter contası olabilir.

3- Egzozdan Mavi Duman Çıkması

Motorun ısınmasına bağlı olarak egzozdan mavimsi bir duman çıkması görülebilir. Çünkü karter içerisinde sızıntı nedeniyle yeteri kadar yağ kalmamış ve motor parçaları yağlanmıyor olmasıdır. 

4- Düşük Yağ Seviyesi ve Arabanın Sürekli Yağ Eksiltmesi

Motor yağ çubuğunu çektiğinizde sürekli yağ eksik oluyorsa. Ayrıca motor altına da yağ sızıyorsa karter contası kaçırıyor demektir. 

5 - Motor Arıza Lambasının Yanması

Eğer aracınızda yağ sızıntısı varsa gösterge panelinde motor uyarı lambası yanar. Ayrıca bazı lük modellerde ayrı bir yağ uyarı ışığı da bulunmaktadır. 

Karter bir kere yağ sızdırmaya başladığında bu sızıntı artarak devam edecektir. Çünkü contadaki delik zamanla büyüyecek ve daha fazla yağın kaçmasına neden olacaktır. Ayrıca yağ pompası da sürekli olarak az yağ pompalayacağı için zamanla arıza yapabilir. Bu sebeple aracınızda yağ kaçağı varsa mutlaka biran önce karter contasını değiştirmelisiniz.

Karter Contası Fiyatı ve Değişim İşçilik Ücreti

Karter contası fiyatı her marka ve modele göre değişiklik göstermektedir. Ülkemizde en çok satılan araçların karter contası fiyatlarına göz atacak olursak

  • Ford Focus 1.6 benzinli : 30
  • Toyota Corolla 1.6 benzinli : 30 lira
  • Tofaş şahin, doğan, kartal : 15 lira
  • Volkswagen golf, polo, jetta : 30 lira
  • Volkswagen passat : 35 lira
  • Honda Civic : 30
  • Renault Megane : 30 lira
  • Renault Clio : 20 Lira

Görüldüğü gibi karter contası çok ucuz bir parçadır. Ayrıca bazı ustalar conta almak yerine sıvı conta kullanmayı tercih ederler. Sanayide ustadan ustaya değişmek üzere bir karter contasının değişim işçilik ücreti ortalama 100 liradır. 

otomobil


Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE