Radyatör Antifrizi Nasıl Değiştirilir?

Artık hava sıcaklıkları sıfırın altına inmeye başladı. Yaz ayı boyunca çoğu sürücü radyatör suyunun önemini fazla umursamayarak bildiğimiz içe suyu kullandı. Ancak kış geldiği için artık radyatör suyunun değiştirilmesi gerekiyor. 

Otomobillerin soğutma sistemlerinde antifriz kullanılmaktadır. Ancak havalar sıcakken sürücüler antifrize para vermek yerine, bildiğimiz çeşme suyunu koyarlar. Ancak bildiğimiz suyun donma noktası sıfır derece olduğu için. Çok soğuk havalarda bu su donar ve soğutma sisteminin çalışmamasına neden olur. Özellikle LPG'li araçlarda LPG beyni çabukça donar.

Aracınızın radyatör suyunu kendinizde kolayca değiştirebilirsiniz. Bunun yapmanın yolunu adım adım inceleyelim. Ama öncesinde aracınızın motorunun soğuk olduğundan emin olun. Motor sıcakken radyatör hortumunu sökmek veya kapağını açmak ciddi yanık yaralanmalarına neden olabilir. 

Radyatör Suyu Nasıl Değiştirilir?

1. Adım : Radyatör İçerisindeki Eski Suyu Boşaltın

Radyatör içindeki su nasıl boşaltılır diye soracaksınız. Bunun pek çok farklı yolu vardır. Ancak en kolay yolu radyatör alt hortumunu sökmektir. Basit bir tornavida yardımıyla radyatörün altındaki hortumun kelepçesini gevşetin ve hortumu radyatörden ayırın. Hemen suyun aktığını göreceksiniz.

2. Adım : Antifrizi Doldurun

Çıkardığınız radyatör alt hortumunu geri yerine takın. Ayrıca kelepçesini iyice sıktığınızdan emin olun. Ya değilse motor ısınınca radyatör içerisindeki basınçlı su dışarıya sızar. Daha sonra radyatör kapağını açın ve antifrizi doldurun. Ardından radyatör kapağını iyice sıkın.

3. Adım : Radyatör Havasını Almak

Eğer radyatör içerisindeki havayı almazsanız yine donabilir. Bunun için aracınızın motorunu çalıştırın ve hiç gaz vermeyin. 30 saniye sonra motoru durdurun. Ardından dikkatlice radyatör kapağını açın.  (Motoru çok fazla çalıştırırsanız sakın radyatör kapağını açmayın. Çünkü içindeki su basınç kazanır ve bir anda üstünüze fışkırır.)  Kapağı açtığınızda radyatör suyunun biraz eksildiğini göreceksiniz. Ardından suyu tamamlayın ve radyatör kapağını tekrar kapatın. Böylelikle aracınızın motor soğutma suyunu değiştirmiş olacaksınız. 

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE