Daihatsu Materia Nasıl Araba, Alınır Mı? Kullanıcı Yorumları

Türkiye'de satılmış belki de en garip tasarımlı otomobil olan Daihatsu Materia nasıl bir araba alınır mı gibi sorulara yanıt ararken, kullanıcı yorumuna yer vereceğiz. 

Toyota'nın tarafndan satın alnımış olan Daihatsu şirketi Dünya'da özellikle Asya pazarında halen daha çok fazla satılmaktadır. Ancak Avrupa ve Türkiye pazarında özellikle ithalatçı firmalar tarafından yeteri kadar reklamı yapılmadığı için istenilen satış rakamlarına ulaşılamamıştır. Belki yazımızın konusu değil ama bir Toyota Corolla efsane kasa ile aynı özellik ve donanımlara sahip olan Applause modeli yarı fiyatından daha az bir paraya satılıyor. 

Garip tasarımıyla satışa ilk çıktığı günden itibaren dikkatleri üzerine çeken Materia, 2007 yılında satışa çıkmıştır ve 2011 yılında Daihatsu'nun Türkiye'den çekilmesine kadar satılmıştır. Çok fazla satılmadığı da bir gerçektir. 

Daihatsu Materia Nasıl Bir Araba?

Materia'nın en öne çıkan şeyi tasarımı. Yüksek bir tavan, alçak taban yani minibüs gibi bir görüntüsü var. Aerodinamik yapısı gereği zaten öyle çok hız yapabilecek bir otomobil değil. Türkiye'de "gold" ve "silver" olmak üzere iki farklı donanım paketiyle satıldı. 1.5 litrelik benzinli motoru LPG ile tam uyumlu. Bu motor 103 beygir ve 138 Nm tork güç üretiyor. Şehir içi 10, şehir dışı ise 7 litre yakıt tüketimi var.  Gold donanım paketi en full olup, "ABS, EBD, Sürücü ve yolcu hava yastıkları, klima, dört cam otomatiği ve hidrolik direksiyon" direksiyon gibi özellikleri bulunuyor. Şanzıman olarak 4 ileri otomatik ve 5 ileri manuel vitesli seçenekleri var. Ayrıca gösterge panelinin arabanın göğsünün tam ortasına yapılması ayrı bir sinerji katmış.

Daihatsu Materia Kullanıcı Yorumu

Bir süreliğine bir alacak karşılığı bir Daihatsu Materia sahibi olmuştum. Aslında bende olduğu sürece en sevdiğim otomobillerden bir tanesiydi. Çünkü yolda giderken herkes dönüp benim arabama bakıyordu. İçerisindeki 1.5 litrelik motorun performansı çok güzel. Şehir içinde baya bir kıvrak otomobil. ama özellikle geri park etmelerde biraz zorlanıyorsunuz. Çünkü arkası çok yüksek olduğu için aradaki arabaya ne kadar yaklaştığınızı göremiyorsunuz. Materia'nın içine oturduğunuzda sanki küçük bir minibüsün içindeymiş hissi veriyor. Oturduğunuz koltukla tavan yüksekliği arasında baya mesafe var. Az daha yüksek olsa orta boylu birisi içinde ayağa kalkabilir. Uzun yolda yüksek hızların arabası değil. Tasarımı gereği virajlarda sanki yana devrilecekmiş hissi veriyor. Frenleri başarılı ancak dediğim gibi yol tutuşu çok zayıf. Motor sesini biraz içeriye alıyor. Ayrıca bagaj hacmi de çok küçük.

Daihatsu Materia Alınır Mı?

İnternette bu arabanın bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar ilanı var. Çünkü Türkiye'de çok fazla tutulmuş bir araba değil. Bir materia aldınız diyelim. Yolda herkes dönüp size bakacak ama arabanız bir arıza verdiğinde veya bir kaza yapıp kaporta aksamından bir parçaya ihtiyacınız olduğunda resmen samanlıkta iğne arayacaksınız. Yedek parçası hiç bulunmuyor. 


Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE