Hız Sensörü Çeşitleri ve Hız Sensörü Arızası Belirtileri ve Tamiri

Bir sürücü yolda seyrederken gözü cam dışında en çok kaç kilometre hızla gittiğindedir. İşte otomobilin hızını belirleyen bir sensör bulunur. Peki hız sensörü çeşitleri nelerdir. Motor devri sensörü ve şanzıman hız sensörü nedir?

Otomobillerin kaç kilometre hızla gittiğini tespit etmek için motor devir sensörü ve şanzıman hız sensörü adı verilen parçalardan bilgi toplanır. Ayrıca hız sensörü ABS gibi bir kaç donanımında çalışması için gereklidir. 

Motor devri sensörü, aracınızın motorunun krank milinin gerçek zamanlı olarak dakikada kaç devir (RPM) döndüğünü algılar.  Bu aracınızın gösterge panelinde devir saati olarak size gösterilir. 

Şanzıman hız sensörü ise, şanzıman içerisinde bulunan tahrik milinin dakikada kaç devir döndüğünü algılar ve böylelikle aracın hızını belirler. 

Aracınızın gösterge paneline baktığınızda, motor devrini ve arabanın hızını temsil eden hız göstergesini görebilirsiniz. Her iki sensörde aracın motor kontrol ünitesi (ECU) ile sürekli olarak iletişim halindedir. 

Hız sensörü ne işe yarar? : Motor kontrol ünitesi bu sensörlere bakarak, vites değişim aralıklarını, ABS ve ESP'nin çalışması gibi pek çok donanımı kontrol eder.

Hız Sensörü Arızası Belirtileri

Şanzıman hız sensörünün diğer adı tekerlek hız sensörüdür ve aracınızın tekerlek göbeğine yerleştirilmiştir. Bu sensörler yardımıyla aracın hızı ve hareketi hesaplanır. Bununla birlikle otomatik şnazımanlı araçların şanzımanlarının düzgün çalışması içi iki hız sensörüde önemlidir. 

1)- Hız Göstergesinin Yanlış Göstermesi

Şanzıman hız sensörü arıza yaptığı zaman genelde aracınızın hızı yanlış gösterir. Çok gösterdiği zaman çok sorun yok ama yüksek hızla gitmenize rağmen düşük hızla gidiyormuşsunuz gibi gösterebilir.

2)- Hız Sabitleyici (Cruise Control) Çalışmaması 

Hız sabitleyici, çalışması için gerekli bilgileri tekerlek hız sensöründen alır. Arıza yaptığı zaman hız sabitleyici devreye girmeyecektir. Bu en belirgin hız sensörü arızası belirtilerinden bir tanesidir. (Bkz : Hız sabitleyicinin çalışmamasının nedenleri?)

3- Motor Arıza Lambasının Yanması

Aracımızın motor kontrol ünitesi (ECU) pek çok sensörü sürekli olarak izler. Onlarda bir arıza olduğunda ise bunu sürücüye bildirmek için arıza lambası ("Check Engine") yanar. Hız sensörleri arıza yaptığında ECU krank mili konum sensörü pozisyonunu öğrenemez. Sonuç olarak " motoru kontrol et " lambası yanar.

4- Vites Değiştirme Aralıklarının Bozulması

Şanzıman hız sensörü ve motor devir sensörü arıza yaptığı zaman, otomatik ve yarı otomatik şanzımanlı araçlarda ECU, vites değiştirme aralıkları karıştırır. Bazen vites değiştirme aralıkları çok uzun olurken bazen de çok kısa olur. Bu hız sensörü arızasının en belirgin özelliklerinden bir tanesidir.

5- ABS'nin Devreye Girmemesi

ABS çalışması için hız sensörlerine ihtiyaç duyar. Ayrıca aracı durdurabilmek için tekerleklerin ne kadar devir hızla döndüğünü bilmesi gerekir. Eğer hız sensörleri arıza yaparsa ABS, devreye giremez ve arıza verir. Sonuç olarak ABS arıza lambası yanar.

Hız Sensörü Fiyatları ve Tamiri

Hız sensörü arıza yaptığı zaman tamir olabilen parçalar değildir. Hız sensörü fiyatları marka ve modele göre değişiklik göstermekle birlikte 200 ile 600 lira arasında bir fiyata satılmaktadır. Ayrıca hız sensörünün değiştirilmesi için işçilik ücreti 100 ile 200 lira arasında bir ücrete yapılacaktır.


Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE