ABS Arıza Lambası Neden Yanar? ABS Arızaları

Yaklaşık 20 yıldır üretilen her otomobilde ABS fren sistemi bulunur. ABS, bir otomobilin en önemli güvenlik donanımlarından bir tanesidir. Peki aracınızda ABS arıza işareti neden yanar?
ABS açılımı  Anti-lock Braking System Türkçe tabirle kilitlenmeyi önceleyici fren sistemi demektir. 1960'lı yıllarda bulunan bu sistem 20 yıldır neredeyse üretilen her otomobilde bulunmaktadır. ABS sisteminin amacı frenleme mesafesinin kısaltılması değil, ani fren yapılan durumlarda tekerleklerin kilitlenerek kızaklamasını engellemektir. Böylelikle sürücü ani frenlerde bile direksiyon hakimiyetini kaybetmeyerek aracını sağa veya sola manevra yaptırabilir.

ABS Sistemi Nasıl Çalışır?

ABS beyni denilen bir modül siz frene sert bastığınız anca baskının gücünü algılar. Tekerler kızaklamaya başladığı anda disklerde bulunan sensör aracın hareket ettiğini ancak tekerlerin kilitlendiğini motor kontrol modülüne (ECU) bildirir. ECU tarafından ABS beynine sinyal gönderilerir. ABS beyni de fren balatalarını saniyede defalarca kez sıkar ve bırakır. Böylelikle tekerlerin kilitlenmeden frenin tutması sağlanmış olur. Aracınızın ABS sistemi arıza yaptığı zaman gösterge panelinde ABS işareti yanar. 

ABS arızası ikaz lambası neden yanar?

1- Tekerlek Hız Sensörü Arızası

Aracımızın tekerlerinde bulunan disklerde tekerlek hız sensörüleri bulunur. Bu sensörün amacı aracın tekerlerindeki hızı ECU'ya bildirerek, frenleme ve performansla ilgili donanımların uyumlu bir halde çalışmasını sağlamaktır. Kilitlenmeyi Önleyici Fren Sistemi (ABS)'de sürekli olarak tekerlek hız sensörünü takip eder. Böylelikle tekerlerin hızının düşmesi durumunda veya tekerleğin hızının bir anda durmasında ABS sistemi harekete geçer.  Eğer tekerlek hız sensöründe bir arıza varsa aracınızın gösterge panelinde ABS arıza ikaz lambası yanacaktır.

2- Fren Hidrolik Pompası Arızası (Fren Servosu Arızası)

Aracınızın frenlerine gerekli hidrolik baskıyı fren servosu (fren hidrolik pompası) yerine getirir. Bu pompanın içerisinde fren hidrolik yağı bulunmaktadır. Ancak genelde yağın zamanla kirlenmesi nedeniyle fren hidrolik pompası bozulur. Bu da aracınızda ABS ikaz lambası yanmasına neden olur.

3- ABS Sigortasının Yanması

Aracımızda pek çok donanımın olduğu gibi ABS sisteminin de bir sigortası vardır. Eğer sigorta yanarsa veya atarsa aracınız ABS lambası yakar.

4- ABS Modülü (Beyni) Arızası

ABS beyni kaputun hemen altında bir yerde bulunur. ABS modülü arızası nedeniyle ABS ikaz lambası yanabilir. Eğer şanslıysanız ABS modülüne gelen kablolarda bir kopukluk, paslanma veya açıklık vardır. Böylelikle küçük bir tamiratla sorunu çözebilirsiniz. Ancak ABS modülü değiştirmeniz gerekirse çok fazla para harcayacağınızın işaretidir.

5- Fren Hidrolik Yağının Azalması

ABS sistemi bulunan otomobillerde fren hidrolik sıvısının daha fazla miktarda olması gerekir. Ancak zamanla fren hidrolik sıvısı azalır. Azalan sıvı ABS sisteminin çalışmasını kötü yönde etkiler. Bu durumda aracınızın gösterge panelinde ABS işareti yanar.

ABS lambası aracınızın kontağını akü açık pozisyonuna getirdiğinde yanacaktır. Bu normal bir durumdur. Ancak aracınızın motorunu çalıştırdığınız anda ABS lambasının sönmesi gerekir. Eğer motor çalışmasına rağmen ABS işareti sönmüyorsa kilitlenmeyi önleyici fren sistemi (ABS) arızası var demektir. 

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE