Rölanti Nedir? Araba Rölantide Ne Kadar Yakıt Tüketir?

Bir otomobilin rölantide çalışması ne demektir. Araba rölantide ne kadar yakar? Motor rölantide nasıl çalışır? Gibi sorulara yanıt arayacağız.

Aracınızın kontağını çevirdikten sonra, motorun çalışması beklenir. Daha sonra sürücü gaz vermemesine rağmen motorun kendi kendine çalışması gerekir. İşte motorun sürücü hiç gaz vermeden çalışmasına rölanti yani rölantide çalışma adı verilir.

Motor Rölantide Nasıl Çalışır?

Bir otomobilin motorunun sürücünün gaz vermemesine rağmen kendi kendine çalışması için rölanti valfi (rölanti motoru) adı verilen bir parça bulunur. Eski sistem otomobillerde cigle veya otomatik cigle tarafından bu sağlanırken, günümüz otomobillerinde motor kontrol ünitesi (ECU) tarafından rölanti motoru kontrol edilerek sağlanır. Bir arabanın rölantide çalışması için sıcak motorun 600 ile 900 devir arasında sabit kalması gerekir. Devir marka ve modele göre değişiklik gösterebilmektedir. Ancak sabahları motor soğukken ECU motor ısınana kadar rölanti valfine daha fazla hava çekilmesi için komut verir. Yani motor soğukken sabahları rölantinin yüksek olmasının sebebi budur. Motor ısındıkta rölantinin normal değerlere düşmesi gerekmektedir. Ayrıca sağlıklı bir motorda rölantinin sabit kalması ve dalgalanmaması gerekir. 

Motor Rölantide Ne Kadar Yakıt Tüketir?

Aracın motoru çalıştığı zaman dönmek için bir yakıta ihtiyaç duyar. Rölantinin amacı motoru stop etmeden en az yakıtla çalışmasını sağlamaktır. Yani kısaca rölantide çalışan bir otomobil motoru mutlaka yakıt tüketecektir. Bu motorun hacmine göre değişiklik gösterebilmektedir. Şimdi bir tablo halinde bir otomobil motorunun rölantide ne kadar yakıt tükettiğine bakalım.

Veriler Almanya Yakıt Değerleme Enstitüsü tarafından oluşturulmuştur. Rölantide olan bir otomobil hareket etmediği için veriler rölantide bir motorun saat başı tükettiği yakıt miktarıdır.

Motor Hacmi
Rölantide Saatte Tükettiği Yakıt
1.0 Litre
0.5 Litre
1.2 cc
0.65 Litre
1.3 cc (benzin)
0.7 Litre
1.3 cc dizel
0.5 Litre
1.4 cc (benzin)
0.8 Litre
1.4 cc (dizel)
0.6 Litre
1.5 cc (benzin)
0.9 Litre
1.5 cc (dizel)
0.7 litre
1.6 cc (benzin)
1.0 litre
1.6 cc (dizel)
0.8 litre
1.8 cc (benzin)
1.2 litre
2.0 cc (benzin)
1.5 litre
2.0 cc (dizel)
1.1 litre
2.5 cc (benzin)
1.7 litre
3.0 V6
2.5 Litre


Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE