Eksantrik (KAM) Mili Konum Sensörü Arızası Belirtileri, Tamiri ve Değişim Ücreti

Eksantrik mili konum sensörü diğer adı KAM sensörü, bir otomobilde bulunan pek çok sensörden bir tanesidir. Bu yazımızda arızalı bir Eksantrik mili konum sensörünün ne gibi belirtiler vereceğini, değiştirme ücretini ve arıza yaptığında ne olacağını açıklayacağız.
Bir çok kişi Eksantrik mili konum sensörü ile krank mili konum sensörünü karıştırır. Bu iki sensör birbirinden tamamen farklıdır. 
Eksantrik mili konum sensörü ne işe yarar diye soracak olursanız, eksantrik mili ile krank milinin birbirine olan konumunu ayarlayan sensördür. Bu sayede aracınızın yakıt enjektörü ve ateşleme sistemi kontrol altına alınmış olur. Eksantrik mili konum sensörü motor kontrol modülü (ECU) tarafından kontrol edilir.

Eksantrik Mili Konum Sensörü Arızası Belirtileri

1. Motor Arıza Lambasının Yanması

Bu tipik bir belirtidir. Aracınızda herhangi bir sensörün arıza yapması durumunda sürücüye bilgi vermek amacıyla ECU tarafından "motor arıza lambası" yanar. Böylelikle sürücü aracın bir yerlerinde bir sorun olduğunu anlar. Hangi sensörün olduğunu anlamak için aracınızı bilgisayara bağlayarak OBD-2 arıza kodları taraması yapmalısınız. Bu sayede hangi sensörlerin hangi arızaları verdiği ortaya çıkar. 

2. Aracın Çalışmaması

Eksantrik mili (KAM) konum sensörü arıza yaptığında veya zayıflamaya başladığında, motor kontrol modülüne sinyal gitmeyecektir. Ateşleme için eksantrik milinden sinyal alamayan ECU, aracın motorunun çalışmasına engel olacaktır. 

3. Arabada Titreme ve Kendi Kendine Gaz Verme

Aracınızla seyir halindeyken eksantrik mili konum sensörü arıza yaparsa, aracınızın motorunun titrediğini hissedeceksiniz. Ayrıca ECU yanlış sinyal aldığı için siz gaz vermemenize rağmen, motora kendi kendine gaz verecektir.

4. Motorun Stop Etmesi

Aracınızın motorunun hiç çalışmamasından daha kötü bir durum. Aracınzla yolda kalabilirsiniz. Çünkü eksantrik mili konum sensörü arıza yaptığı zaman, aracınızın motoruna yakıt enjekte edilemeyecektir. Bu da aracınızın motorunun durmasına neden olacaktır.

5. Motorun Çekişinin Düşmesi

eksantrik mili konum sensörü arıza yaptığı zaman, aracınızın motoruna doğru miktarda yakıt enjekte edilemeyecektir. Bu da motorun çekişinin düşmesine neden olacaktır. Hatta ne kadar gaza basarsanız basın 50 km/s hızın üstüne çıkmayacaktır.

6. Vitesin Takılı Kalması ve Motorun Koruma Moduna Girmesi

eksantrik mili konum sensörü arızasının bir diğer belirtisi de, aracın vitesinin takılı kalmasıdır. Bu durumundan kurtulmanın tek yolu aracı stop edip, tekrardan çalıştırmaktır. Ancak bu geçici bir çözüm olacaktır ve belli bir süre sonra vites yine takılı kalacaktır.
Bir diğer husus ise aracın kendisini koruma moduna almasıdır. " limp modu" adı verilen bu durumda aracınızın çekişi tamamen düşecektir.

7. Yakıt Tüketiminin Artması ve Egzozdan Siyah Duman Çıkması

Evet eksantrik mili, ateşleme ve yakıt enjeksiyon sistemini doğrudan ilgilendirdiği için aracınızda yakıt tüketimi artacaktır. Ayrıca motorda zengin hava/yakıt karışımı olacağı için egzozdan siyah duman çıkması görülecektir.

Eksantrik mili konum sensörü nasıl değiştirilir?

Eğer sensörü bulduysanız, kendinizde kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Bunun için izlemeniz gereken yollar;
  1.  Negatif akü kutup başını sökün
  2.  Sensörü bulun (genellikle motorun üst, ön veya arka tarafındadır. Büyük ihtimal 2-3 telli bir konnektör takılı olacaktır)
  3.  Kabloları sensörden ayırmak için sensör tırnağını geriye doğru çekin
  4.  Sensörü motora bağlayan montaj civatasını sökün
  5.  Sensörü hafifçe bükerek yerinden çıkarın
  6.  Yeni eksantrik mili konum sensörünü yerine takın ve civata ile yerine sabitleyin.
  7.  Kablo ve konnektörleri sensör soketine bağlayın.
  8.  Akü kutup başını yeniden yerine takın.

Eksantrik mili konum sensörü fiyatı ortalama bir otomobil (ford focus, toyota corolla, hoda civic ve renault megane) için 100 ile 250 lira arasında değişen bir ücrete sahiptir. Eğer kendiniz değiştirmeyip sanayide bir ustaya değiştirtmek isterseniz 30 işe 50 lira arasında bir işçlik ücreti karşılığında değiştirecektir.

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE