Şazıman Yağı Eksikliği Belirtileri Nedir? Şanzıman Yağı Ne İşe Yarar?

Tüm otomobillerin ister manuel ister otomatik bir şanzımanı vardır. Şanzıman içerisinde şanzıman yağı adı verilen bir sıvı bulunur. Eksildiği zaman aracınızda belli başlı belirtilere neden olur.

Şanzıman Yağı Ne İşe Yarar? : İster manuel olsun isterse otomatik her otomobilde bir şanzıman bulunur. Şanzıman içerisinde bir çok çark vardır ve sürekli olarak hareket ederler. Yani çarklar birbirine sürekli olarak sürtünürler. Sürtünmenin olduğu yerde aşınma ve sıcaklık olur. İşte şanzıman yağı bu sürtünme sonucunda oluşabilecek ısınmayı ve aşınmayı en aza indirger. 

Şanzıman Yağı Kaç Ne Zaman Kaç Km'de Değişir?

Her şeyin bir ömrü olduğu gibi şanzıman yağının da bir ömrü vardır. Manuel vitesli araçlarda şanzıman yağı her debriyaj balatası (baskı balata) değişiminde değiştirilmelidir. Yani en fazla 80 bin kilometrede bir şanzıman yağının değiştirilmesi gerekir. Otomatik vitesli araçlarda şanzıman yağı ne zaman değişir diye soracak olursanız, sağlıklı bir şanzıman için en fazla 150 bin km'de bir şanzıman yağının değiştirilmesi gerekir. 

Şanzıman Yağı Eksikliği Belirtileri Nedir?

Araçlarımız tıpkı birbirine geçen legolar gibi bir çok parçanın bir araya gelmesiyle oluşur. Şanzımanda bu parçalardan bir tanesidir ve motora bir kaç cıvata ile bağlıdır. Bağlantı noktalarında ise sızıntıyı önlemek için contalar bulunmaktadır. Bu contalar kauçuk ve lastik gibi malzemelerden yapıldığı için zamanla aşınırlar ve sızıntıya neden olurlar. Eğer sızıntıyı zamanında fark edemezseniz şanzımanınızın doğru çalışması için gerekli miktarda şanzıman yağı kalmaz. Eğer şanzımanda yağ eksilirse bazı belirtiler verir. İşte eksik şanzıman yağı belirtileri;

1- Olmaması Gereken Vitese Geçmesi

Otomatik ve yarı otomatik vitesli araçlar için geçerli olan bu durum şanzıman yağı eksikliğinin bir belirtisidir. Örneğin aracınız 4. viteste giderken 5. vitese geçmesi gerekiyorsa ancak aracınız olmaması gerektiği gibi vites küçültüyorsa bunun sebebi şanzıman yağının eksilmesi olabilir. 

2- Şanzımanın Aşırı Isınması

şanzıman içerisinde sürekli olarak hareket eden parçalar vardır. Yağın tek görevi sürtünmeyi azaltmak değildir. Yağ çok yüksek sıcaklıklara dayanabildiği için sürtünme nedeniyle oluşabilecek ısınmayı da azaltır. Ancak şanzıman sıvısı azalırsa şanzıman aşırı ısınır. Şanzımanın ısındığını anlamanın yolu; ilk olarak aracınızda arıza lambası yanacaktır. Ayrıca P0218 Şanzıman aşırı hararet durumu" arıza kodunu verir. 

Şanzıman Yağı Rengi

3- Şanzımandan Ses Gelmesi

Şanzıman yağı sürtünmeyi azalttığı için siz vites geçişlerindeki sesi duymazsınız. Ancak yağ eksildiği zaman sürtünme artacak ve bu vites geçişlerinde şanzımandan ses gelmesine neden olacaktır. 

4- Arabanın Vitesten Atması

Şanzıman yağı eksildikçe şanzıman dişlilerinin tutunması zorlaşır. Dişliler üzerine binen yük artar. Eğer aracınızda gaza bastığınız anda vitesten atıyorsa bu şanzıman yağının azaldığının habercisi olabilir.

Şanzıman Yağı Kontrol Edilir?

Yeni nesil modern otomobillerde ne yazık ki şanzıman yağını kontrol etmenin bir yolu yoktur. Ancak eski otomobillerde şanzıman yağ çubuğu bile bulunabilir. Bu yüzden aracınızın altına sızan yağ varsa bunun şanzıman yağı olup olmadığından kesinlikle emin olun. Şanzıman yağının rengi koyu pembe kırmızı renktedir. Eğer aracınızın tam ortasından damlayan kırmızı renkte yağ görüyorsanız bu büyük ihtimal şanzıman yağıdır. 

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE