P0218 Şanzıman Aşırı Hararet Durumu Arıza Kodu

Bu diagnostik arıza kodu genel olarak şanzımanın aşırı ısındığını işaret eder ve OBD-II donanımı olan araçlar için geçerlidir. Ancak bazen farklı marka ve modellerde başka bir arızayı işaret ediyor olabilir. Bu sebeple aracınızın servis el kitapçığını kontrol edin.

P0218 Arıza Kodu Ne Anlama Geliyor? : Otomobillerimizin şanzımanlarında çok karmaşık çarklar sürekli olarak hareket ederler. Birbirine sürtünen bu çelik çarklar, sürtünme nedeniyle ısınma eğilimi gösterirler. Bu sürtünme nedeniyle oluşabilecek aşınma ve sıcaklığı düşürmek "şanzıman yağının" görevidir. Bazı otomobillerin şanzımanlarında bu şanzıman yağının sıcaklığını ölçen bir sensör vardır. Eğer şanzıman yağının sıcaklığı 140 derece üzerine çıkarsa, şanzıman sıcaklık sensörü durumu hemen motor kontrol ünitesine (ECU) bildirir. Sonuç olarak aracınızı bilgisayara bağladınızda "P0218 şanzıman aşırı hararet durumu" (Transmission Over Temperature) arıza kodu verilir.

P0218 Arıza Kodu Belirtileri

  • Özellikle otomatik vitesli araçlarda şanzıman / transaks devreye girmeyebilir
  • Tork konvertörü contasından veya başka bir yerden şanzıman yağı sızabilir
  • Şanzıman / transaks yağı seviyesinin düşük olması
Şanzıman sıcaklık sensörü

P0218 Arıza Kodu Nedenleri

  • Aracın çekebileceğinden daha fazla yüklenmesi
  • Şanzıman soğutucusu arızaları
  • Düşük şanzıman yağı
  • Varsa çalışmayan şanzıman soğutma fanı
  • Arızalı şanzıman yağı sıcaklık sensörü

P0218 Arıza Kodu Onarım, Tamir ve Çözümü

Eğer aracınızı çekebileceğinden daha fazla yüklediyseniz şanzıman yağı, şanzımanın sıcaklığını düşüremeyecektir. Aşırı ısınan bir şanzıman kısa süre içerisinde dağılır. 

Ardından şanzıman soğutucusunun herhangi tıkanıklığa maruz kalmadığından emin olun. Şanzıman soğutucu fanı varsa düzgün çalıştığından emin olun. Şanzıman yağınızın rengini ve kokusunu kontrol edin. Eğer yanık kokuyorsa veya çok koyu renkteyse yağın ömrü bitmiş demektir ve değiştirmeniz gerekecektir.

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE