P0190, P0191, P0192 ve P0193 Yakıtı Hattı Basınç Sensörü Arıza Kodları

Yakıt Hattı Basınç Sensörü arızaları OBD-2 kodu olarak P0190, P0191, P0192, ve P0193, olarak tanımlanmıştır. Genelde tüm markalarda aynı sorunu işaret etmesine rağmen bazı marka ve modeller farklı bir arızaya neden olabilir. Bu sebeple aracınız bu kodlardan bir tanesini veriyorsa mutla servis el kitapçığına göz gezdirin.

Yakıt Hattı Basınç Sensörü nedir? Otomobil yakıt deposundan motora benzin pompası yardımıyla yakıt pompalanır. Bu pompalanan yakıtın bir basınç değeri olmalıdır ki, aracın motoruna yeteri miktarda yakıt pompalanabilsin. Bu yakıtın basınç değerlerini ölçen parçaya ise yakıt hattı basınç sensörü adı verilir. Yakıt hattı basınç sensörü yakıtın basınç miktarına göre aracın motor kontrol ünitesine (ECU) sürekli olarak sinyal gönderir. Basınç olması gereken en az seviyedeyken 1.5, en yüksek seviyedeyken 5 volt aralığında bir sinyal gönderilir. Ancak bu sensör arıza yaptığı zaman aracınız 4 farklı arıza kodu verir. Şimdi bu kodların anlamlarına bakacak olursak

P0190 Arıza Kodu Anlamı

Yakıt hattı basınç sensörü diğer bir adıyla yakıt rayı basınç sensörüne gelen kablolar vardır. Eğer bu kablolarda bir aşınma, kopma veya kısa devre meydana gelirse sensör bunu hemen alıgılar ve aracınızda P0190 yakıt hattı basınç sensör devre arızası (Fuel Rail Pressure Sensor "A" Circuit) arıza kodu verilir.

P0191 Arıza Kodu Anlamı

Aracınız rail sensörü eğer eksiye doğru bir kısa devre belirlerse, P0191 Yakıt Hattı Basınç Sensör Devre Sınırı / Performansı (Fuel Rail Pressure Sensor "A" Circuit Range/Performance) arıza kodu verilir. 

P0192 Arıza Kodu Anlamı

Aracınızın yakıt hattında motora gitmesi gereken yakıtın olması gereken bir basınç değeri vardır. Araç rölantideyken bu basınç en düşük seviyededir. Ancak basınç olması gereken aralığın daha altında olursa aracınızda P0192 Yakıt Hattı Basınç Sensör Devre Düşük Girişi (Fuel Rail Pressure Sensor "A" Circuit Low) arıza kodu verilir.

P0193 Arıza Kodu Anlamı

P0192 arıza kodunun tam tersine aracınız olabilecek en yüksek seviyeden daha fazla bir yakıt basıncına sahipse P0193 Yakıt Hattı Basınç Sensör Devre Yüksek Girişi (Fuel Rail Pressure Sensor "A" Circuit High) arıza kodu verilir.

Yakıt Hattı Basınç Sensörü Arıza Kodlarına Ait Arıza Belirtileri

Aracınız yukarıda saydığımız 4 arıza kodundan bir veya daha fazlasını veriyorsa bazı belirtiler verecektir. Bu belirtilere göz atacak olursa

  • Her sensör arızasında olduğu gibi arıza lambası yanacaktır
  • Yakıt tüketiminde artış meydana gelecektir.
  • Aracın çekişi azalacaktır.
  • İlk çalıştırmada zorlanma olacaktır.

Yakıt Hattı Basınç Sensörü Arıza Kodlarına Ait Arıza Nedenleri

Aracınız P0190, P0191, P0192, ve P0193 arıza kodlarını veriyorsa bunun nedenleri arasında; sensöre gelen kablolarda bir kopma veya kısa devre, yakıt basınç hattı sensörünün arızalı olması, sensör devresinde aşırı direnç olması, yakıt hattında bir yakıt sızıntısı olabilir. 

P0190, P0191, P0192, ve P0193 Çözüm, Onarım ve Tamir Adımları

Eğer kodlar geri geliyorsa sensörün devrelerini test etmeniz gerekecektir. Tipik bir yakıt hattı basınç sensöründe 3 kablo bulunmaktadır. Sensöre gelen kablo demetini ayırın ve bir volt ohm öçler ise sensörü 5v güç kaynağı ile test edin. Sensörde 5 volt olması gerekirken 12 volt ve üzerinde bir kısa devre varsa o zaman sensör arızalı demektir. Bu durumda yapmanız gereken şey sensörü değiştirmek olacaktır. Ancak sensörde voltaj aynı ise bu sefer ECU programlama hatasına işaret ediyor olabilir. ECU'yu baştan programlatmak zorunda kalabilirsiniz.

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE