Fiat Linea Nasıl Araba, Alınır Mı? Kullanıcı Yorumları

 Fiat'ın, Türkiye'de satış rekorları kıran modeli olan Linea, nasıl bir araba? Alınır mı? Gibi sorulara yanıt ararken kullanıcı yorumuna yer vereceğiz.

C segmentinde ucuz bir otomobil üretmek isteyen Fiat, 2006 yılında İstanbul Otomobil Fuarında,Türkiye'de üreteceği yeni modeli Linea'yı tanıttı. Linea, geniş iç hacmi ve yeterli donanımıyla daha çıkmadan merak uyandırdı. 2017 yılında satıştan kaldırılarak yerini Egea'ya bırakmıştır. 

Fiat Linea Nasıl Bir Araba?

İlk olarak tasarımından bahsedecek olursak, uzun ve biraz dar bir otomobil. .Yani dikdörtgen bir yapısı var. Bunun sebebi geniş bagaj hacmi ve uzunlamasına geniş iç mekanın olmasının düşünülmesidir. 2007 - 2012 yılları arasında ilk nesilleri satılmış olup, 2012 yılında makyajlanmıştır. Donanım paketlerinin adları da değişmiştir. İlk olarak Fiat Linea teknik özellikleri neler diye bakacak olursak;

1.3 multijet dizel : İlk üretilenleri 90 beygir, 2010 yılından sonra üretilenleri ise 95 beygir gücündedir. 4 silindirli 1.3 litrelik multijet motor şehir içinde 6.5 şehir dışında ise 4 litre yakıt tüketiyor. Trafikte gördüğünüz her 10 linea'dan 8 tanesi 1.3 multijet motora sahiptir. Taş gibi sağlam bir motordur. Biraz sesli çalışmasına rağmen milyon kilometre arıza vermeden gidebilmektedir. Zaten Fiat'ın bu motorunu sağlamlığından dolayı pek çok marka kullanmıştır. 

1.4 Fire : Yine Fiat'ın ürettiği çok sağlam motorlardan bir tanesidir. 77 beygir ve 115 Nm tork gücündeki motor şehir içinde 8.5, şehir dışında ise 5.5 litre yakıt tüketiyor. Peformans olarak çok bir şey beklemeyin. Ancak taş gibi sağlam bir motordur. LPG ile uyumu harikadır ve hiç sorun çıkartmaz. Klima açıldığı zaman yokuşlarda bayılıyor.

1.4 Turbo : Turbo beslemeli benzinli motor yüksek performans isteyenler tarafından tercih edilebilir. 120 beygir ve 206 Nm tork güç üretiyor. şehir içinde 9.5, şehir dışında ise 5.5 litre yakıt tüketimi var. Gerçekten çok performanslı bir otomobil. Hız kadranı rahatlıkla 180 üzerine çıkabiliyor. 

1.6 Multijet : Yine Fiat'ın en çok sevilen motorlarından bir tanesi olan 1.6 dizel motor 105 beygir ve 290 Nm tork güç üretiyor. Şehir içinde 6.5, şehir dışında ise 4.5 litre yakıt tüketimi var. Gaza bastığınızda Linea'yı uçuruyor. Araba resmen şahlanıyor, yani o derecede güçlü bir motor. 

Fiat Linea Donanım Paketleri

2007 - 2012 yılları arasında farklı 2012'den sonra üretilen makyajlı kasalarında ise farklı donanım adları kullanılmıştır. İlk olarak birinci nesil Linea'nın donanım paketlerine göz atacak olursak;

Active / Actual : En boş donanım paketidir. Kapı kolları ve aynalar siyah plastiktendir. Özellik olarak yol bilgisayarı, arka sis farı, ABS + EBD, Sürücü hava yastığı, otomatik ön camlar gibi özellikleri vardır.

Active Plus : Orta seviye donanım paketidir. Active paketine ek olarak direksiyondan kumandalı 6'lı Cd çalar, ön yolcu hava yastığı, 4 cam otomatiği ve kaporta renginde kapı kolları ve aynalar

Dynamic : Active plus donanımına ek olarak, ön sis farları, blue me, kol dayama, arka havalandırma ızgaraları, arka park sensörü, elektrikli ön aynalar ve çelik jant gibi özellikleri bulunuyor.

Dynamic plus : Full + full diye tabir edilen en dolu paketidir. Dynamic paketine ek olarak; hız sabitleyici, 6 hava yastığı, far ve yağmur sensörü, krem rengi torpido, otomatik ve dijital klima ve bel altı krom çıtalar gibi özellikleri bulunuyor.

Emotion Plus : Dynamic plus paketine ek olarak elektrikli bel desteği bulunan koltuklar, arka kol dayama gibi özellikleri bulunuyor.

2012 yılında sonra linea makyajlanmış olup, donanım paketlerinin de adları değişmiştir. Şimdi makyajlı kasa lineanın donanım paketlerine bakacak olursa;

Mood :  Makyajsız kasada active ile aynı özelliklere sahiptir. Yol bilgisayarı, ABS + EBD, iki hava yastığı, elektrikli ön camlar ve kaporta renginde kapı kolları bulunuyor.

Pop : mood paketine ek olarak Lastik basınç ölçer, yokuş kalkış desteği (hill holder), elektrikli aynalar ve direksiyon kumandalı teyp

Easy : Pop donanım paketine ek olarak Çift renk torpido, yeni kadran, yeni teyp, hız sabitleyici ve lastik basınç ölçer bulunuyor

Urban : Easy paketine ek olarak Bluetooth, usb ve aux girişi ve otomatik klima bulunuyor.

Longue : Urban paketine ek olarak, anti patinaj sistemi (ASR), yağmur ve far sensörü, Esp, 6 hava yastığı, bel altı korm çıtalar, navigasyon destekli teyp ve elektrikli bel desteği gibi özellikleri bulunuyor.

Fiat Linea Kullanıcı Yorumu

İnternette linea hakkında bir şey araştırıyorsanız mutlaka şöyle kötü, böyle dandik bir araba diye okuyacaksınız. Şimdi bunların hepsini bir kenara bırakın. Linea oldukça sorunsuz bir otomobildir. Zaten yapılış amacı da bir noktadan diğer noktaya en sorunsuz ve ekonomik şekilde gitmektir. İlk olarak içine oturduğunuz anda koltukların sertliğini hissediyorsunuz. Biraz daha yumuşak olabilirdi. Şehir içinde baya kıvrak. Direksiyon turu bana biraz fazla geldi. Ancak Linea uzun bir otomobil olduğu için park etmelerde sıkıntı yaşayabiliyorsunuz. 500 litre hacimli bagajı dünyaları alıyor. Ben iki bebek arabasını rahatlıkla sığdırabiliyordum. Ön tarafın koltuğunu en arkaya kadar ittirdiğimde arka diz mesafesi hala kalıyordu. Bu başka hangi c segmenti otomobilde var. İçi çok geniş bir araba linea. Motor ve yol sesini içeriye çok fazla almıyor. Linea'nın bana göre en kötü tarafı yol tutuşu. ince uzun yapısı ve yerden yüksek olması sebebiyle virajlara girerken dikkatli olmanız gerekiyor. Yan rüzgarlardan da fazla etkileniyor. Bir linea sahibiyseniz altınızdaki arabanın çok yüksek hızlara çıkabilen bir motoru olduğunu unutmayın. Ama linea'nın aerodinamik yapısı yüksek hızlara uygun değil. Kullandığım süre boyunca bana hiç bir sorun çıkarmadı. Hatta bakımlarını bile aksatmama rağmen bir kere bile bozulmadı. Tam bir sorunsuzluk abidesi otomobil.

Fiat Linea Alınır Mı?

Alacağınız linea'yı mutlaka iyi bir ve anlayan yere gösterin. Çünkü bu otomobillerin bir çoğu şirket aracı veya taksi olarak kullanıldılar. Bu sebeple hor kullanılmış olması her otomobilde olduğu gibi linea'da da size sorun çıkarabileceği anlamına geliyor. Ancak temiz kullanılmış ve geçmişini bildiğiniz bir linea alınıp sorunsuzca binilebilir. Yedek parçası ucuzdur ve ustası Türkiye'nin her yerinde bulunabilir. İkinci el piyasası çok güçlüdür. Eğer bir linea sahibi olacaksanız etrafta ne denildiğine fazla kulak asmayınç Bana göre şuan Türkiye'de en ekonomik ve sorunsuz otomobillerden bir tanesi. 


Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter

1 yorum:

Bende bir linea almak istiyorum. Bu yazıdan sonra gerçekten doğru söylediğinizi anladım. Bu devirde en iyi araba az yakıp çabuk satılan otomobildir.

BU YAZIYA YORUM EKLE