Yağ Lambası İşareti Neden Yanar?

Aracınızın motorunu çalıştırmanıza rağmen gösterge panelinde yağ lambası sürekli yanıyor veya yanıp sönüyorsa bunun bir kaç sebebi vardır.

Motor yağı, aracımızda bulunan en önemli sıvılardan bir tanesidir. Motor yağının görevi sürekli hareketli halde bulunan pistonları yağlayarak sürtünmeyi azaltmasıdır. Ayrıca motor içindeki parçaların sürtünme nedeniyle aşırı ısınmasını da engeller. Aracınızın kontağını aküyü devreye alacak kadar çevirdiğinizde yağ lambasının yanması normaldir. Ancak motoru çalıştırdığınızda yağ lambasının sönmesi gerekir. Peki motoru çalıştırmanıza rağmen yağ lambası hala yanıyorsa bunun sebebi ne olabilir.

Yağ Lambası Neden Yanar

Aracınızın gösterge panelinde motorun çalışmasına rağmen yağ lambası işaretinin yanmasının nedenleri

1. Düşük Yağ Seviyesi

Motor yağı, motorun pek çok yerinden sızabilir. Örneğin karter tapası, motor alt contası gibi pek çok yerden eksilebilir. Ayrıca aşınmış bir motor yağ yanmasına sebep olabilir. Tüm bunlar aracınızın motorunda bulunan yağ seviyesinin azalmasına neden olur. Yağ seviyesinin azalması, motorun sesli çalışmasına (vurma sesi) ve yağ lambasının yanmasına neden olur. ( Düşük Motor Yağı Seviyesi Belirtileri )

2. Yağ Pompasının Arızalanması

Motor içerisinde bulunan bir yağ pompası, sürekli motora yağ pompalar. Böylelikle motorunuzda sürekli bir yağ sirkülasyonu oluşur. Ancak yağ pompası arızalandığı zaman motor içerisine yağlama için yağ gönderilemez. Bu da yağ ikaz lambasının yanmasına neden llur

3. Yağ Basınç Sensörünün Arıza Yapması

Motor içerisindeki yağın basıncını ölçen bir sensör bulunmaktadır. Bu sensör arıza yaptığı zaman motorun içerisindeki yağın basıncı ölçülemez. Bu durumda yağ uyarı lambası yanar.

4. Tıkalı Yağ Filtresi

Eğer motor yağ filtresini uzun süre değiştirmediyseniz veya ucuz yağ kullandıysanız, yağ filtresi tıkanacaktır. Tıkalı filtre aracınızın motoruna yağ girişine izin vermeyecektir ve yağ lambasının yanmasına neden olacaktır.

Yağ Lambası Yandığı Zaman Ne Yapılmalı

Aracınızın motoru çalışırken veya aracınızı sürerken yağ lambasının yandığını görürseniz aracınızı hemen güvenli bir yere çekin. Ardından yağ çubuğunu çekerek, yağ seviyesini kontrol edin. Eğer yağ seviyesi eksikse tamamlayın ve motoru yeniden çalıştırın. Eğer yağ lambası hala yanıyorsa veya yanıp sönüyorsa aracınızı bir servise götürün.

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE