Düşük Motor Yağının Genel Belirtileri

İçten yanmalı tüm motorlarda sürtünmeyi azaltmak için yağ kullanılır. Ancak bazı durumlarda motorda yağ eksilir. Peki motorda yağ seviyesi düşünce ne gibi belirtiler verir.
Dizel, benzinli ve lpgli motorlarda çeşitli numaralarda olsa da hepsinde sürtünmeyi azaltmak için motor yağı kullanılır. Otomobillerimize bakım zamanı geldiğinde genelde yağ değişimi yapılır. Benzin lpgli motorlarda her 10 bin kilometrede dizel motorlarda ise 15 bin kilometrede bir yağ değişimi yapılması önerilir. Peki araçlarımızda yağ seviyesi düşükse ne gibi belirtiler verir.

Yağ Seviyesinin Azaldığının Belirtileri

Araçların motorunda yağ seviyesi azaldığı zaman 3 genel belirtisi vardır. Bunları sıralayacak olursak;

#1- Yağ Lambası İşaretinin Yanması 

Araçların motorlarında motora giden yağ seviyesini ölçmek için yağ basınç sensörü (yağ müşürü) kullanılır. Bu müşür motorda olması gereken yağ basıncını ölçere, motor kontrol modülüne (ECU) sürekli bilgi verir. Eğer aracınızda yağ seviyesi azaldıysa, sensör durumu hemen ECU'ya bildirecektir. Bu durumda aracınızın gösterge panelinde yağ lambası ikaz işareti yanacaktır. Aracınızın motoru çalışmadığında yağ lambası işareti sürekli yanar. Ancak marşa basıp aracın motorunu çalıştırdığınızda yağ lambasının sönmesi gerekir. Eğer sönmüyorsa yağ seviyesi düşük olabilir.

#2- Yanık Yağ Kokusu

Otomobillerin yağı bir contadan sızıntı nedeniyle eksilebilir. Eğer aracınızı sürerken bir yanık yağ kokusu alıyorsanız, sızan yağın sıcak motor bloğuna temas etmesiyle yanması gerçekleşiyor olabilir. Eğer yanık yağ kokusu alıyorsanız aracınızı hemen güvenli bir yere çekip, yağ sızıntısını görmeye çalışın. Yağ seviyesini kontrol ederek eksikse tamamlayın. Ve yağ sızıntısını kesmek için bir servise başvurun.

#3- Motordan Vuruntu Sesi Gelmesi

Bu belirti yukarıda saydığımız belirtileri ihmal etmeniz durumunda karşılacağız bir belirtidir. Motorda yağ seviyesi eksilmesi durumunda motorda çarpma sesi son semptom olacaktır. Motordan gelen vuruntu sesinin nedeni, motorda hareket eden parçalar yağ eksikliği nedeniyle daha fazla sürtünmeye neden olacaktır. Pistonları sabitlemekte kullanılan piston kolları gevşeyecektir. Bu gevşeme sonucunda pistonlar silindir kapağına vuracaktır ve kaputun altında vurma sesi gelecektir. Eğer hala bu şekilde sürmeye devam ederseniz motor yatak saracaktır ve çok büyük hasarlara neden olacaktır.

Motor Yağı Seviyesi Nasıl Kontrol Edilir


Araçların motorlarının üzerinde yağ seviyesini ölçmek için yağ kontrol çubuğu vardır. Bu çubuğun üzerinde yağ seviyesi gösteren işaretler vardır. Yağ kontrol çubuğunu çekmeden önce aracınızı stop edin. Ardından beş dakika kadar yağın, kartere akmasını bekleyin. Yağ çubuğunu çekin ve bir bez yardımıyla silin. Ardından yağ çubuğunu tekrar yerine sokun ve çekin. 2. ölçtüğünüz doğru sonucu verecektir. Eğer seviye düşükse yağ ekleyin.

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE