P0130 Oksijen Sensörü (O2) Devre Arızası Bank 1, Sensör 1 Arıza Kodu

Bu arıza kodu genel bir hata kodu olmasına rağmen bazı marka ve modellere göre değişiklik gösterebilmektedir. OBD-II donanımı bulunan tüm otomobiller için geçerlidir. Ancak aracınızda P0130 arıza kodu varsa ilk olarak otomobilinizin servis el kitabına gözgezdirin.
Motorun doğru çalışması içinde doğru miktarsa hava / yakıt karışımının yanması gerekmektedir. Motor içerisinde yanma meydana geldikten sonra ortaya çıkan egzoz gazı tahliye edilir. Ancak aracın motor kontrol ünitesi (ECU) bu egzoz gazında yanmamış oksijen miktarın belirlemek için oksijen (lambda) sensörü kullanır.

P0130 Arıza Kodu Ne Anlama Geliyor?

Oksijen sensörü egzoz gazındaki oksijen miktarına göre voltaj üretir. Bu voltaj oksijen düşükken 0.1 ile en yoğunken 0.9 volt aralığındadır. Bu sayede ECU motora ne kadar hava çekileceğini belirler. Bu voltaj araç çalıştığı sürece sürekli değişir. Ancak oksijen sensöründen gönderilen sinyal 1. sıradaki oksijen sensöründe 20 saniyeden daha uzun bir süre aynı olursa aracınızı P0130 P0130 Oksijen Sensörü (O2) Devre Arızası Bank 1, Sensör 1 Arıza Kodu (O2 Sensor Circuit Malfunction (Bank 1, Sensor 1) ) verilir.
Eğer aracınızda P0130 arıza kodu varsa aracınızın yakıt tüketiminin artmasına , katalitik konvertörün zarar görmesine, motorun doğru yakıt / hava karışımıyla çalışmamasına ve emisyon değerlerinin yüksek çıkmasına neden olabilecek zararlar verebilmektedir. 

P0130 Arıza Kodu Belirtileri

Arızanın aralıklı olup olmadığına bağlı olarak çoğu zaman arıza lambası yakmaktan başka bir belirti vermeyebilir. Ancak bazen şu belirtileri de verebilir.
  • Arıza lambasının yanması
  • Motorda tekleme
  • Egzozdan siyah ve gri duman çıkması
  • Motorun bayılması
  • Yakıt tüketiminin artması

P0130 Arıza Kodu Nedenleri

  • Birinci sıradaki oksijen sensörü kablolarında bir kopma veya kısa devre
  • Egzoz parçalarında yanmış kablolar
  • Arızalı oksijen (O2) sensörü (lambda)
  • Egzoz sistemindeki bir sızıntı
  • Motor içerisinde vakum kaçakları
  • ECU programlama hataları

P0130 Arıza Kodu Çözümü

İlk olarak araç bilgisayar yardımıyla P0130 arıza kodunun yanında başka obd-2 arıza kodlarını veriyor mu bu kontrol edilmelidir. Sorun büyük ihtimal oksijen sensöründendir. Ancak oksijen sensörünü değiştirmeden önce başka yerlerde bir problem var mı bu kontrol edilmelidir. Örneğin egzoz sisteminde bir kaçak, veya motora hava emiş kanalları bir sızıntı var kontrol edilmeli. 1. sıradaki oksijen sensörünün kablolarının sağlam olduğundan emin olunmalıdır. Tüm bunları yerine getirdikten sonra oksijen sensörünün çalışıp çalışmadığı kontrol edilmek için sökülmelidir. Ve ohmmetre yardımıyla sensöre direnç verilmelidir. 

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE