P0131 Oksijen Sensörü (O2) Düşük Voltaj Sıra 1 Sensör 1 Arıza Kodu

P0131 arıza kodu oksijen sensörü (lambda) ile alakalı bir obd-2 hata kodudur. Tüm markalarda ortak bir sorun olmasına rağmen bazı marka ve modellerde değişiklik gösterebilmektedir. Bu sebeple aracınızda P0131 arıza kodu varsa mutlaka servis el kitabına göz gezdirin.
Günümüz otomobillerinin motorlarında iki sıra bulunur. Bu sıraların içerisinde iki tane oksijen sensörü bulunmaktadır. Oksijen sensörü egzoz gazındaki oksijen miktarını ölçmeye yarar.

P0131 Arıza Kodu Ne Anlama Geliyor?

Oksijen sensörü, aracın bilgisayarı olan motor kontrol modülü (ECU)'ya sürekli elektrik sinyali gönderir. Egzoz gazındaki oksijen miktarı düşükken bu voltaj düşük, fazlayken yüksektir. Ancak egzoz gazında çok oksijen olmasına rağmen düşük voltaj gelirse P0131 oksijen sensörü (lambda) düşük voltaj bank1, sıra 1 (Oxygen Sensor Circuit Low Voltage (bank 1, sensor 1) ) hata kodu verilir.

P0131 Arıza Kodu Belirtileri 

Aracınızın gösterge panelinde arıza lambası işareti yanması dışında pek bir belirti vermeyecektir. Eğer arıza lambası yanmasına rağmen P0131 arıza kodunu onarmazsanız, aracınız katalitik konvertörün zarar görmemesi için limp moduna geçebilir.  P0131 hata kodu belirtileri nadir olarak motorun çekişinde düşüklük ve motorun teklemesi görülebilir.

P0131 Arıza Kodu Nedenleri 

P0131 arıza kodu aşağıdakilerden bir veya bir kaçı nedeniyle ortaya çıkabilmektedir.

  • Arızası oksijen sensörü O2 (lambda)
  • Oksijen sensörü elektrik devresinde bir kopma veya kısa devre 
  • Oksijen sensörü devresinde direnç yüksekliği

P0131 Arıza Kodu Çözümü

eğer aracınızda bu arıza kodu varsa büyük ihtimal oksijen sensörü arıza yapmış demektir. Ama hemen oksijen sensörünü değiştirmek yanlış yol olabilir. O2 sensörünü değiştirmeden önce ilk olarak hava giriş kanallarında bir kaçak olup olmadığını, egzoz sisteminde bir çatlak olup olmadığı kontrol edin. Oksijen sensörüne gelen kabloların sağlam olduğundan da emin olduktan sonra sensörü değiştirirseniz aracınızdan P0131 arıza kodu kalkacaktır.

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE