Klima Nasıl Çalışır? Araba Klimasında Kullanılan Gazın Adı Nedir?

Sıcak havalar artık iyice kendini hissettirmeye başladı. Artık araçlarımızda kalorifer yerine klima kullanılmaya başlayacak. Peki otomobil klima sistemi nasıl çalışır?
Arabalarımızın kliması çok karışık olmayan ancak sistemli bir şekilde çalışmaktadır. Klimanın görevi bulunduğu kapalı alanın havasını soğutmaktır. 
Klima'da kullanılan gazın adı Freon gazı adı verilen bir maddedir. Klima gazı yada soğutucu gazı olarak 1993 yılına kadar R-12 Freon kullanılmaktaydı. Ancak ozon tabakasına zarar verdiği için 1994 yılından itibaren R-134 Freon gazı kullanılmaya başlamıştır. 

Klima Sistemi Nasıl Çalışır?

Otomobillerimizde klima sistemi kompresör, kondenser ve evaporatör olmak üzere 3 ana parçadan oluşur.
1. Adım Kompresörün Gazı Sıkıştırması : Klima sistemi içerisindeki gaz kompresör tarafından sıkıştırılır. Sıkışan gaz sıvı hale gelir. Ayrıca : (bkz : Klima kompresörü arızası belirtileri )
2 Adım Kondenser'de Karışım :  Soğuyan gaz sıvı hale geldikten sonra kondenser adı verilen yere gönderilir. Kondenserde normal hava ile karşılaşan soğuk sıvı havayı da soğutur.
3. Adım Emiş Hattı Akümülatörü : Hava soğuduktan sonra akümülatöre gönderilir. Ancak havada hala nem bulunmaktadır. Akümülatör, kompresöre sıvı gitmesini engellemek için havayı nemden arındırır. Yani nemli olan soğuk havayı kurutur. Ardından genleşme valfine gönderir.
4. Adım Evapatör : Genleşme valfinden daha sonra evapatör'e gönderilir. Evapatör nedir diye soracak olursak klimalarda kullanılan buharlaştırıcının adına evapatör denir. Bir diğer adı ise soğutma serpantinidir. Evapatör soğutulmak istenen yerden sıcak havayı çekmeye yarar.
5. Soğuk havanın kabine basılması : Artık soğutulan hava fan yardımıyla arabanın içine gönderilir. Ve klima sistemi bir anlık çalışma döngüsünü tamamlamış olur.

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE