Klima Kompresörü Arızası Belirtileri ve Değişim Fiyatı


Neredeyse 20 yıldır üretilen her otomobilde klima bulunuyor. Sıcak yaz aylarında klima gerçektende can kurtarıcı bir donanım. 
Otomobil klimalarının en önemli parçası klima kompresörüdür. Kompresörün görevi; klima içerisinde bulunan gazı basınçlandırarak, hava soğutulmasını sağlamak ve bu havayı aracın içerisine göndermektir. Klima kompresörü A/C açıkken sürekli çalıştığı için yüksek sıcaklıklara maruz kalır. Araçtaki diğer donanımlar gibi klima kompresörünün de bir ömrü vardır ve zamanla arızalanarak çalışmaz hale gelir.
Klima kompresörü arızalanmaya başladığında bunu sürücüye bazı belirtiler vererek bildirir. Sizde aşağıdaki belirtileri görmeye başladıysanız aracınızın klima kompresörü arızalanıyor olabilir.

Klima Kompresörü Arızası Belirtileri

Klima kompresörü, sistemin en pahalı ve en önemli işi yapan parçasıdır. Sürekli hareketli bir parça olduğu için arıza yapmaya başladığında bir takım belirtiler verir.

1 - Klimanın Arabanın İçini Soğutamaması

Klima kompresörü arıza yapmaya başladığında, gücünü yitirmeye başlar. Havanın soğutulması için gerekli basıncı oluşturamaz. Bu durum aracın içerisinin eskisi kadar soğutulamadığını ortaya çıkarır.

2- Klima Açınca Gelen Sesler

Klima açıldığında yüksek sesler geliyorsa arızalı bir klima kompresörünün potansiyel belirtisidir. Klima kompresörü aracın motorundan kayışlar yardımıyla güç alır. Kompresör dönüş yapmak için karmaşık bir yatak kullanır. Kompresörün iç bileşenlerinden biri veya bir kaçı kırılırsa, klima açıldığında sesler gelebilir. 
Klima Kompresörü


3- Klimanın Hiç Çalışmaması

Klima kompresörü çalışıp duran bir parçadır. Kompresörün gücü motordan aldığını söylemiştik. Kompresör üzerinde aynı araba debriyajı gibi bir kavrama sistemi vardır. Gerektiğinde kasnağı motora sokar ve kompresörün çalışmasını sağlar. Daha sonra ise kasnağı motordan ayırarak kompresörü durdurur. Ancak zamanla bu debriyaj sistemi arıza yapar ve kompresörün çalışmamasına neden olur. 

Klima Kompresörü Arızası Tamiri ve Ücreti

Klima kompresörünün kendisi pahalı bir parçadır. Bu sebeple tamir edilmesi daha kolay yoldur. Ancak bunu anlayan işinin ehli kişiler tarafından yapılması gerekir. Ustanız ilk olarak klimanın basıncını ölçecek ve sistemde kaçak olup olmadığı kontrol edecektir. Ardından kompresörü yerinden sökerek bobinde bir basınçlandırma valfinde mi arıza olup olmadığı bulacaktır. En ağır durumlarda 2000 bin lira civarında bir paraya mâl olabilmektedir. 


Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE