Dizel, Benzin ve LPG Motor Yağı Ne İşe Yarar ve Ne Zaman Değişir?

Günümüzde elektrikli otomobiller günden güne artmaya başlamış olsa da trafikteki araçların yüzde 99'undan fazlası fosil yakıt yani motorin, benzin ve LPG kullanıyor.
Aracımızın motoru yeterli miktarda hava ve yakıtın tutuşması sonucunda ortaya çıkan patlamalarla çalışır. Bu patlamalar sonucunda elde edilen enerji çeşitli çarklar sayesinde tekerlere iletilir ve otomobilimizin ilerlemesi sağlanır. Patlama demek ateş ve alev demek olduğundan aracımızın motoru çok yüksek sıcaklıklara maruz kalıyor anlamına gelir.

Motor Yağı Ne İşe Yarar

Yukarıda anlattığımız gibi aracımızın motorunda sürekli bir hareketlilik ve sıcaklık vardır. Motor içerisinde bulunan pistonlar ve miller sürekli hareket ederler. Bu hareketler metal bir duvarın içerisinde gerçekleştiği için sürtünme meydana gelir. Motor yağı bu sürtünmenin aşınmayı en aza indirger. Ayrıca motor yağı yakıttan daha yüksek sıcaklıklara dayanıklı olduğu için motorun çok fazla ısınmasına engel olur. Aracınızın motorunda yağ eksik olduğu zaman çok zararlara neden olabilir. Bu sebeple aracınızın yağı ile ilgili bir sorun olduğunda gösterge panelinde yağ lambası işareti yanar ve size durumu bildirir. Kısaca motor yağının görevi motoru sürtünmeler nedeniyle aşınmadan ve yüksek sıcaklıkların oluşturacağı zararlardan korumaktır.

Motor Yağı Kaç Kilometrede ve Ne Zaman Değişir

İçten yanmalı otomobillerde motorin (mazot) ve benzin kullanılır. Ayrıca benzinli araçlarda LPG yakıtı da kullanılmaktadır. Bu yakıtların hepsinin yanma noktası farklıdır. Örneğin benzin 280 °C, motorin 210 °C ve LPG 400 °C'nin üzerinde yanar.  Ne kadar çok sıcaklık varsa aracınızın motor yağı da o kadar çabuk işlevini yitirir anlamına gelmektedir. 
Benzinli motorlar için yağ değişim zamanı : Eğer benzinli aracınızı şehir içinde kısa mesafelerde daha fazla kullanıyorsanız aracınızın motor yağını 1 yıl yada 10 bin kilometrede bir değiştirmelisiniz. Ancak sürekli uzun yolda kullanıyorsanız yağın ömrü daha kısalır. Böyle kullanımda 8 ay veya 7 bin kilometrede bir benzinli aracınızın motor yağını değiştirmelisiniz.
Dizel motorlar için yağ değişim zamanı : Dizel yakıtı daha az sıcaklıkta yandığı içi motor yağı daha uzun süre gitmektedir. Şehir içi kısa kullanımlarda 1 yıl veya 15 bin kilometrede. Sürekli uzun yol kullanımında ise 12 bin kilometrede bir dizel aracınızın motor yağını değiştirmelisiniz.
LPG'li araçlar için motor yağı değişim zamanı : İşte asıl mesele burada. Ülkemizde en yaygın kullanılan yakıt tipi lpg'dir. Aslında hiçbir motor lpg ile kullanım için tasarlanmaz. Benzinli araca lpg kiti uygulanır. Ancak burada bir sorun vardır. LPG benzinden 120 dereceden fazla bir sıcaklıkta yanar. Bu da motor yağının kısa sürede yanmasına ve yağlama işlevini yitirmesine neden olur. eğer aracınız lpg varsa motor yağını şehir içi yoğun kullanımlarda 7 bin kilometre veya 6 ayda bir, sürekli uzun yol kullanımında 5 bin kilometrede bir değiştirmelisiniz.

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE