Adblue Nedir, Ne İşe Yarar

Eskiden TIR, kamyon ve otobüs gibi ağır araçlarda kullanılan, ancak günümüzde otomobillerde de bulunan Adblue nedir, ve Adblue ne işe yarar sorularına yanıt arayacağız.
İlk olarak şunu kesinlikle bilmeniz gerekmektedir. Adblue'nun aracınızın motoruyla alakası yoktur ve performansa hiç bir etkisi yoktur. 

Adblue Nedir? 

Dizel yakıtı, diğer yakıtlara (benzin ve LPG) oranla çevreye daha fazla zarar vermektedir. Zaten Avrupa'nın pek çok ülkesinde artık dizel motorlu araçların kullanımı yasaklanmaya başlamıştır. Ancak tam yasaklanmadan önce Avrupa ülkeleri dizel'in çevreye olan zararını azaltmak amacıyla bir çare bulmak zorundaydı. Bu soruna çareyi de bizim Adblue olarak bildiğimiz "dizel egzoz sıvısı" ile buldular. Adblue, dizel egzoz sıvısı markasıdır. Ancak bu sıvının adı markayla özdeşleşmiştir. 
Adbule İçeriği Nedir? : Halk arasında Adbule'nin "domuz idrarı" veya başka hayvanların idrarı olduğu yönünde söylentiler vardır. Bu yanlış bir şeydir.İçeriğindeki üre tamamen kimyasal malzemedir. Adblue'nin içeriği % 32.5 üre, % 67.5 deiyonize su (saf su)'dan oluşmaktadır.  

Adblue Ne İşe Yarar? 

Adbule nasıl çalışır diye soracak olursanız. Aracınızın motorunda yanma meydana geldikten sonra ortaya bir zehirli (karbonmonoksit) gaz çıkar. Bu gaz dışarı atılmak üzere egzoz borusuna doğru yönlendirilir. Egzoz borusunun içerisinde bu gazı süzen "katalitik konvertör" adı verilen parça bulunur. Ancak katalitik konvertör kabul edilebilir düzeyde zararsız yapamadığı için buraya Adblue gönderilir. SCR (Selective Catalytic Reduction) ad verilen sistemde, egzoz gazındaki zehirli azot oksit, adblue içerisindeki amonyum ile reaksiyona girer. Bu reaksiyon sonucunda ortaya zararsız azot ve su ortaya çıkar. 

Adbule Biterse Ne Olur?

Aracınızın Adblue deposundaki sıvı bitmeden önce gösterge panelinde size uyarı verecektir. Ancak siz adblue'yi tamamlamadan sürmeye devam ederseniz. Adblue tamamen bitecektir. Bunun sonucunda aracınız "limp modu" konumuna geçecektir. Bu moddayken aracınızı stop ettiğinizde adblue eklemeden motoru yeniden çalıştıramayacaksınız. 
Otomobiller yaklaşık 1000 km'de 1 litre adblue tüketirler. 

Aracımda Adblue Kullanmalı mıyım?

Adblue Euro6 normlarına sahip dizel motorlarda geçerlidir. Bu da 2015 model ve üstü bir Alman veya Fransız üretimi dizel aracınız olduğunu anlamına gelmektedir. 

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE