Akü Lambası Neden Yanar?

Normal şartlarda aracınızı çalıştırdığınız zaman akü işareti lambasının sönmesi gerekir. Ancak aracı çalıştırmanıza rağmen akü lambası işareti sönmüyorsa bu bir arızasının belirtisidir.

Otomobillerin aküsü elektrikle çalışan her parçayı çalıştırabilecek güce sahiptir. Kontağı aküyü açacak kadar çevirdiğinizde gösterge panelinde akü ışığının yanması normal birşeydir. Ancak aracın motorunu çalıştırdığınızda akü lambasının sönmesi gerekir. Peki aracınızı çalıştırmanıza rağmen akü lambası sönmüyor diye soracak olursanız bunun 3 nedeni vardır. 

1. Akünün Bitmiş Olması

Aracınızın aküsü motor çalıştıktan sonra, elektrik vermeyi keser. Bu sırada aracınızın şarj dinamosu otomobilin ihtiyaç duyduğu elektriği sağlar. Ayrıca akünün eksilen elektrik gücünü tamamlar.. Yani aküyü şarj eder. Belli bir zaman sonra tıpkı cep telefonu bataryaları gibi aküde şarjı tutmayabilir. Bu durumda aracınızı çalıştırmanıza rağmen akü lambası sönmez.

2. V Kayışı (Şarj Kayışının) Kopması

Aracı çalıştırmak için marşa bastığınız anda aküden marş dinamosuna elektrik gider. Böylelikle dinamo aracın çalışmasını sağlar. Motor çalıştıktan sonra krank miliden gücünü alan bir kayış şarj dinamosu gibi pek çok parçayı da çalıştırır. Bu kayışa şarj kayışı veya V kayışı adı verilir. Eğer V kayışı koparsa şarj dinamosu çalışmayacağı için aracınızın aküsü şarj olmaz. Ayrıca otomobilde elektrikli her şey gücünü aküden almaya başlar. Bu durum akü işaretinin yanmasına neden olur. ( Ayrıca bakınız : V kayışı nedir, V kayışı koparsa ne olur?)

3. Şarj Dinamosunun Arızalanması

Şarj dinamosu aracınızın motoru çalıştığı sürece, radyo/teyp, farlar, çakmaklık ve her türlü elektrikli parçaya enerji verir. Ancak şarj dinamosu arıza yaptığı zaman elektrik üretemez. Aracınız elektrik ihtiyacını aküden sağlar. Ancak şarj dinamosu aküyü şarj etmediği için akü de fazla dayanamayıp biter. Ve sizin yolda kalmanıza neden olabilir. 

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE