V Kayışı Nedir, V Kayışı Koparsa Ne Olur?

Günümüz otomobillerinde iki adet kayış kullanılmaktadır. Bunlar triger ve V kayışıdır. Bu yazımızda V kayışının ne işe yaradığını öğreneceğiz. Ayrıca V kayışı koparsa ne olacağını ve V Kayışının eskidiğinin belirtilerini açıklayacağız.
V Kayışı Nedir ve Ne İşe Yarar: V kayışı yani vantilatör kayışı otomobillerin en uzun kayışıdır. V kayışına direksiyon hidrolik kayışı, alternatör (şarj dinamosu) kayışı veya fan (devirdaim) kayışı adı da verilmektedir. V kayışı gücünü doğrudan motordan alır ve şarj dinamosu (alternatör), klima kompresörü ve direksiyon hidroliğine güç verir. Özellikle sabahları aracınızı ilk çalıştırmada gelen ötme sesi V kayışının nemlenmesinden dolayı meydana gelmektedir. Vantilatör kayışı ile triger kayışının karıştırılmaması gerekir.

Eskimiş V Kayışı Belirtileri

V kayışı eskidiği zaman bazı belirtiler verebilir. Bazende hiç bir belirti vermeden direk kopabilir. V kayışının eskidiğinin belirtilerini sayacak olursa

# 1- Kayıştan gelen ötme sesi

Sabah aracınızı ilk çalıştırdığınızda kayıştan bir ötme sesi geliyorsa bunun sebebi vantilatör kayışının eskimesinden dolayı olabilir. Çünkü eskiyen V kayışı genişler ve rulmanlara tam tutunamaz. Sabahları ilk çalıştırmada bir ötme sesi gelir.

# 2- Kayış Üzerinde Çatlaklar Oluşması

Triger kayışı kapalı bir kutu içerisinde bulunurken V kayışı açıktadır ve gözle kolaylıkla görülebilir. V kayışını gözünüzle kontrol ederken üzerinde çatlamalar olduğunu görürseniz kayışın değişim zamanı gelmiş demektir. 

V Kayışı Koparsa Ne Olur?

Triger kayışı koptuğu zaman aracınızda anında büyük hasarlara yol açar. Ancak Vantilatör kayışı koptuğu zaman hemen büyük hasarlara yol açmaz. Aslında V kayışının kopmasının bir kaç belirtisi vardır. İşte kopan bir vantilatör kayışı ne gibi arızalara neden olur ona göz atalım.

# 1- Direksiyon Sertleşir

Aracınızda hidrolik direksiyon varsa, hidrolik pompası çalışması için gücünü V kayışından alır. V kayışı koptuğu zaman aracınızın direksiyonu sertleşir. Özellikle otomobiliniz dururken direksiyonu çevirmek çok zor olabilir. Ancak direksiyon hidrolik pompası ve yağının az kalması nedeniyle de sertleşebilir.

# 2- Aracınız Hararet Yapar

V kayışının diğer adının vantilatör kayışı olduğunu söylemiştik. Motor ve radyatör arasındaki su pompalayan parça gücünü V kayışından alır. V kayışı koptuğu zaman su devir daim olmaz ve aracınız hararet yapar.

# 3- Klima Soğuk Üflemez

Klima kompresörü çalışması için gücünü V kayışından alır. Eğer vantilatör kayışı koparsa aracınızın kliması soğuk üflemez. 

# 4- Akü biter ve Araba Çalışmaz

Şarj dinamosu V kayışından beslenir. kopması durumunda çalışmayacağı için otomobil tüm elektrik ihtiyacını aküden karşılar. Normal bir akü aracı yarım saat 45 dakika kadar ilerletebilir. Ancak akü bittiği zaman aracınızda duracaktır. 
Bu saydığımız belirtilerden herhangi birisi varsa aracınızın V kayışını hemen kontrol edin. Eğer kopmuş ise hemen bir servise giderek aracınıza V kayışı taktırmalısınız.

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE