Lastik Sibobu ve Sibop İğnesi Nasıl Değiştirilir?


Otomobillerde lastiklere hava basmak için sürekli sibop kullanılır. Zamanla bu siboplar ve içindeki iğneler eskir ve hava kaçırmaya başlar.
Lastik sibobu ucuz ve küçük bir parça olmasına rağmen çok önemlidir. Lastiklerin hava basınçları siboplar sayesinde kontrol edilir. Eğer lastiğin havası eksikse yine sibop sayesinde hava basılır. Sibop'un içinde küçük bir valf bulunur. Hava basmak için sibobun üstüne bastırılınca bu valf geriye doğru itilir. Böylelikle lastiğin içine hava girmesine neden olur. Bu valfe sibop iğnesi adı verilir. Sibop iğnesinin üstünde küçük bir conta vardır. Bu conta eskidiği zaman hava kaçmasına neden olur. Ayrıca sibop lastiğide zamanla eskir ve çatlamalar oluşur. 
Kauçuk Lastik Sibobu
Kauçuk Lastik Sibobu

Lastik sibopları ve sibop iğnesi ne zaman değişir?

Lastik sibopları kauçuk veya çelik olmak üzere iki çeşittir. Genelde kullanılan sibop tipi kauçuk olandır. Kauçuk malzemenin ömrü çeliğe göre daha azdır. Siboplar kaç kilometrede değişir gibi bir soru olamaz. Ancak kauçuk siboplar iki yılda bir mutlaka değiştirilmelidir. Çünkü zamanla kauçuk sertleşir ve çatlar. Bu da lastiklerinizin hava kaçırmasına neden olur. Ayrıca sürekli hava basmak sebebiyle lastik iğneleri aşınırlar. İğnenin içinde bulunan conta yırtılır ve iğneden hava kaçmasına neden olur. Zaten sibop değiştirirken iğnelerde değişmiş olur. Ancak sadece iğnenin değişmesi de mümkündür.
Sibop İğnesi
Sibop İğnesi


Siboptan Hava Kaçırdığı Nasıl Anlaşılır?

Lastiğinizin havasının siboptan veya sibop iğnesinden kaçtığını anlamanın yolu çok kolaydır. Çoğu kişi tükürük kullanır. Ama hijyenik olmadığı için sabunlu bir suya ihtiyacınız var. Sabun ile suyu birbirine karıştırdıktan sonra oluşan köpüğü sibobun altına doğru sürün. Eğer kabarcıklar oluşuyorsa siboptan kaçırıyor demektir. Sibop değişimi için lastiğin sökülmesi gerekir. Ayrıca bazı jantların içerisinde lastik basınç sensörü bulunmaktadır. Bu sebeple dikkatli ve bilen birisi tarafından sökülmesi gerekir. Eğer sibop diplerinden hava kaçırmıyorsa, aynı köpüğü birde sibobun en üstünde yani hava basılan yere sürün eğer burada hava kabarcıkları oluşuyorsa sibop iğnesinden kaçırıyor demektir. İğnenin değişmesi için lastiğin sökülmesine gerek yoktur. Bir sibop iğnesi tornavidası yardımıyla kolaylıkla sökebilir ve kendiniz de değiştirebilirsiniz.
Uzun lafın kısası bir sibop iğnesinin fiyatı 50 kuruş felandır. Ancak lastikçiler bundan tane başı 5 lira hatta daha fazla para alıyorlar. Almanız gereken 2-3 liralık bir sibop iğnesi tornavidası ve sibop iğnesidir. Sonra kolaylıkla bir vida gibi çevirerek yerinden sökebilir ve sibob iğnesini değiştirebilir. Ayrıca lastiklerinizi değiştirirken lastikçinize kendiniz sibop alarak götürürseniz rica edince kolaylıkla değiştirecektir.
Lastik Sibobu Tornavidasi
Lastik Sibobu Tornavidasi



Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE