P0132 Oksijen Sensörü (O2) Yüksek Voltaj (Sıra 1, Sensör 1) Arıza Kodu

P0132 arıza kodu obd-2 donanımı bulunan tüm otomobiller için aynıdır. Ancak nadiren bazı marka modellerde farklı bir arızayı işaret ediyor olabilir. Bu sebeple aracınız P0132 arıza kodunu veriyorsa mutlaka aracınızın servis el kitapçığına bakın.
1996 yılından itibaren üretilen neredeyse her otomobilde beyin vardır. Yani halk arasında beyinli otomobil denilen sisteme motor kontrol modülü (ECU) adı verilir. ECU otomobilin hemen her parçasında bulunan sensörleri elektrik voltaj sinyalleri yoluyla kontrol eder. Oksijen sensörü (lambda) bu sensörlerden bir tanesidir.
P0132 arıza kodu ne anlama geliyor? : Oksijen sensörü (O2) aracınızın egzoz gazındaki oksijen miktarını ölçmeye yarar.  Otomobillerde genelde iki tane oksijen sensörü vardır. Bu sensörlere sıra 1 ve sıra 2 veya bank 1 bank 2 olarak adlandırılır. Böylelikle motora ne kadar hava alınacağı ECU tarafından belirlenir. Oksijen sensörü egzoz gazındaki oksijen miktarı az olduğunda 0.1, çok yüksek olduğunda ise 0.9 volt arasında elektrik sinyali gönderir. Ancak O2 sensöründen gönderilen sinyal 0.9 volt (voltaj değerleri markalara göre değişiklik gösterebilir) üzerinde olursa aracınızda P0132 oksijen sensörü yüksek voltaj Sıra 1 , sensör 1 (O2 Sensor Circuit High (Bank 1 Sensor 1)) arıza kodunu verir.

P0132 Arıza Kodu Belirtileri

Aracınızda P0132 arıza kodu varsa genelde motor arıza lambası işaretinin yanmasından başka bir belirti göremeyeceksiniz. Ancak nadiren de olsa
  • Egzozdan beyaz ve mavi duman çıkması görülür
  • Motorda tekleme ve bayılma görülebilir
  • Yakıt tüketiminde artış görülebilir

P0132 Arıza Kodu Nedenleri

  • Sıra 1 oksijen sensörü  ısıtıcı devresi kısa devre yapmış olabilir.
  • Oksijen sensörü kablolarında bir kopma veya kısa devre olabilir.
  • Oksijen sensörü arızalı olabilir.

P0132 arıza kodu çözümü ve onarım adımları

Bu hata kodu bazen hiç bir sorun olmadan da verilebilir. İlk yapmanız gereken aracınızı bilgisayar ile bağlayıp P0132 arıza kodunu silmektir. Eğer kod tekrar çıkıyorsa sorun büyük ihtimal oksijen sensörünün arızalı olmasındandır. Sensörü değiştirerek sorunu ortadan kaldırabilirsiniz. Ancak sensörü değiştirmeden önce egzoz hattında bir kaçak olup olmadığına, motor vakum hortumlarında bir sızıntı olma ihtimalini iyice gözden geçirin. Ayrıca oksijen sensörünün kablolarında bir sorun olmadığından emin olun.

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE