Rölanti Kontrol Valfi Nedir? Arıza Belirtileri ve Değiştirme Ücreti

Rölanti kontrol valfi (IAC) enjeksiyonlu tüm otomobillerde bulunur. Arıza yaptığı zaman aracınızın motorunun doğru çalışmasını engeller. Peki rölanti kontrol valfi ne işe yarar? Rölanti kontrol valfi arızası belirtileri nedir? Rölanti kontrol valfi değiştirme fiyatı nedir?
Araçlarımızın motoru pek çok parçanın uyumlu bir halde çalışması sonucu hareket eder. Rölanti kontrol valfi olarak bilinen parça motor için kritik bir öneme sahiptir. Görevi oldukça basit olmasına rağmen, motorun çalışması için çok önemli bir parçadır.

Rölanti Kontrol Valfi Nasıl Çalışır?

Rölanti kontrol valfinin motor açısından iki önemli görevi bulunmaktadır. Burada rölanti kontrol valfinin ne işe yaradığını açıklayacağız.
Rölanti kontrol valfi ne işe yarar? : Aracımızın marşına bastıktan sonra ayağımızı gazdan çekmemize rağmen motor 700 - 900 devir (RPM) aralığında kendi kendine çalışır. Yani motora bir şekilde hava girişi sağlanmış olur. Bu havayı sağlayan parçaya "rölanti kontrol valfi" (IAC) adı verilir. Rölanti kontrol valfi direk motor kontrol ünitesi (ECU) tarafından yönetilir.  İkinci görevi ise örneğin, aracınızı ağır bir yüke sahipse ve çok hızlı bir şekilde ısınıyorsa, rölanti havası kontrol valfi devri azaltarak veya artırarak, motorun ağır yükü taşımasını veya soğumasını sağlayacaktır. Bu şekilde valf, ECU'dan aktarılan bilgilere dayanarak motor devrini düzgün bir şekilde düzenler. Rölanti kontrol valfi enjeksiyonlu araçlarda bulunur. Karbüratörlü araçlarda ise rölanti devri kontrol aktüatörü adı verilen aynı görevi gören bir parça vardır.

Rölanti Kontrol Valfi Arızası Belirtileri

Aracınızın arızalı bir rölanti kontrol valfi varsa, çeşitli problemler başgösterecektir. Eğer bu belirtiler giderilmezse çalışamaz hale gelebilir.

1. Rölanti Dalgalanması

Rölanti kontrol valfi arza yaptğı zaman motora bazen çok bazen az hava çekilir. Bu aracınızın motoru rölantideyken motorun kendi kendine bir yüksek devirde birde düşük devirde çalışmasına neden olur. Rölanti dalgalanması en bilindik belirtilerindendir. 

2. Motor arıza lambası işareti yanar

Motor kontrol ünitesi (ECU) otomobilin hemen her parçasını sürekli kontrol eder. Eğer bir tanesinde bir sıkıntı görürse bunun sürücüye bildirmek için aracınızın gösterge panelinde motor kontrol ikaz lambasını yakar.

3. Rölantide titreme

Normal çalışan bir rölanti havası kontrol valfi motorun stabil çalışmasını sağlar. Ancak arıza yaptığı zaman motorun sesli çalışmasına neden olabilir. Aracınızın motoru rölantideyken çok fazla sallanıyorsa bu rölanti kontrol valfinin arızalanması nedeniyle olabilir.

4. Rölantide Motorun Stop Etmesi

Arızalı bir rölanti kontrol valfi bazen motora rölantide çalışması için gerekli havanın alınanamasını sağlar. Eğer motor rölantide kalmayıp stop ediyorsa valfi arızalı demektir. 

5. Motorun Yük Altında Stop Etmesi

Bazen rölantide bir şey yokken, motor yük altında veya yüksek devirde çalışırken motora yeterli hava sağlayamaz. Bu durumda motor durabilir. Eğer aracınızın motoru klima açıkken stop ediyorsa rölanti kontrol valfi arıza yapmış olabilir. Çünkü klima motorun aşırı yük altında çalışmasına neden olur. Klimayı kapatmak ve motoru biraz soğutmak bu sorunu geçici bir süre çözmeye yarar.

Rölanti Kontrol Valfi Tamir, Onarım ve Değişim Ücreti

Rölanti kontrol valfi oldukça küçük bir parçadır. Zamanla kirlenme ve yağ nedeniyle valf ucu kilitlenebilir. Eğer sorun valfin tıkanması nedeniylese ustanız temizleyerek valfin yeniden çalışmasını sağlayabilir. Ancak valfin içindeki yay kırıldıysa bu tamir edilemez ve değiştirilmesi gerekir. Rölanti kontrol valfi parça ücreti olarak normal bir otomobil için 200 ile 300 lira arasında bir fiyata satılır. Özel serviste 100 lira civarında bir işçilik ücretiyle kısa sürede değiştirebilir. 


Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE