Ateşleme Bobini Nedir? Ateşleme Bobini Arıza Belirtileri ve Değişim Ücreti


Ateşleme bobini motorun ilk çalışması için gerekli olan en önemli parçalardan bir tanesidir. Otomobil için çok büyük elektronik öneme sahip bir parçadır.
Bu yazımızda ateşleme bobini nedir sorusuna yanıt ararken, ateşleme bobini arıza yaptığı zaman otomobilde ne gibi belirtiler verir sorusuna da cevap arayacağız. Ayrıca ateşleme bobini tamir ve değişim ücreti hakkında biraz inceleme yapacağız.

Ateşleme Bobini Nedir?

Ateşleme bobini, bujiyi bir kıvılcım oluşturması ve motoru çalıştırması için yeterli bir elektrikle çalışması için kullanılan transformatördür. Otomobilin ateşleme sisteminin en önemli parçalarından bir tanesi olduğundan dolayı arıza yaptığında aracınız çalışmayabilir.
Ateşleme Bobini İşlevi : Normal bir otomobilin aküsü 12 volt elektrik sağlar. Ancak bu voltaj motorun çalışması için yeterli değildir. Otomobil motoru bujilerin hava / yakıt karışımını bir kıvılcım yardımıyla tutuşturmasıyla çalışır. Ancak akünün voltajı bujilerin kıvılcım üretmesi için gerekli voltajı sağlayamaz. Burada devreye ateşleme bobini girer. Ateşleme bobini, aküden aldığı elektrik enerjisini 20-30 bin volta kadar dönüştürebilen bir düşük akım transformatörüdür.

Ateşleme Bobini Arızası Belirtileri

Ateşleme bobini arıza yaptığı zaman, yanlış ateşleme nedeniyle katalitik konvertör ve oksijen sensörü (O2) gibi parçalara zarar verebileceği için ihmal edilmeden tamir edilmesi gerekmektedir. Modern otomobillerin motorunda her silindir başına bir buji bulunmaktadır. Her buji için ise bir ateşleme bobini vardır. Ateşleme bobini arıza yaptığı zaman bazı belirtiler verir.

1. Motor Işığı Yanar

Ateşleme bobini motorun işlevselliğini bozduğu için otomobilin ECU'su (beyni) bir sorun olduğunu algılayacaktır. Bunun sonucunda aracınızın gösterge panelinde motor arıza lambası işareti yanacaktır.

2. Benzin Kokusu ve Egzozdan Siyah Duman Çıkması

Eğer ateşleme bobini doğru çalışmazsa bujilerde doğru çalışmayacaktır. Motora alınan yakıtta yanmadan egzozdan tahliye edilecektir. Bu durumda aracınızın katalitik konvertörü yakıtla dolacaktır ve daha büyük maliyetli hasarlara yol açacaktır. Bu durumun en belirgin özelliği egzozdan siyah duman çıkması ve araçtan benzin kokusu gelmesidir. 

3. Motorun Stop Etmesi

Ateşleme bobini, bujiye düzensiz akım verdiği zaman yanma gerçekleşmez. Yanma olmayınca da özellikle düşük devirlerde aracınız stop edebilir.

4. Yakıt Tüketiminin Artması

Ateşleme bobini arıza yaptığı zaman aracınızın motoru doğru çalışabilmek için daha fazla yakıta ihtiyaç duyar.

5. Motorun Sesli Çalışması

Arızalı bir ateşleme bonini, buji için yeterli voltajı üretemezse, motor normalden daha fazla çalışmak zorunda kalır. Bu durumda motor aşırı gürültülü ve titreşimli çalışır.

6. Motor Hiç Çalışmayabilir

Ateşleme bobini işlevini tamamen yitirdiği zaman aracın motorunun çalışması için gerekli kıvılcım hiç üretilemeyebilir. Siz marşa basmanıza rağmen aracınızın motoru çalışmayabilir.

Ateşleme Bobini Testi 

otomobil elektroniklerine biraz aşina iseniz kolayca test edebilirsiniz. İlk olarak bir ohmmetreye ihtiyacınız vardır. Ateşleme bobinini bulunduğu yeterden çıkarın ve ohmmetrenin iki ucunu ateşleme bobininin pozitif ve negatif terminallerine bağlayın. Ortalama okuma değeri 0.4 ila 2 ohm arasında olmalıdır. Ohmmetre sıfır direnç gösteriyorsa, bobinin arıza olduğu anlamına gelir. 
Ateşleme bobinini test etmenin başka bir yolu da kıvılcım test cihazıdır. İnternet sitelerinde satılan bir kıvılcım test cihazını ateşleme bobini test etmek için kullanabilirsiniz. İlk olarak motoru durdurun ve bobini bujiden ayırın. Test cihazının bir ucunu bujiye diğer ucunu bobine bağlayın. Ardından motoru çalıştırın. Eğer test cihazının bir ışığı yanıp sönüyorsa bobin sağlam demektir. Ancak ışık hiç yanmıyorsa bobin arızalı demektir. 

Ateşleme Bobini fiyatı ve değişim ücreti

Normal bir otomobilin ateşleme bobini, (ford focus, toyota corolla, volkswagen golf, passat, jetta, honda civic, renault megane, skoda octavia) için ateşleme bobini ücreti 200 ile 300 lira arasında değişmektedir. Sanayide, özel servislerde 50 - 75 lira arasında bir işçilik ücreti karşılığında bobini kolaylıkla değiştirebilirsiniz.

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE