Otomatik Vites Araba Nasıl Kullanılır?

Günümüzde üretilen her 100 otomobilden 80'i otomatik vitesli olarak üretiliyor. Hatta çoğu markanın artık manuel vitesli araçları yok bile. Peki otomatik vitesli otomobil nasıl sürülür?  
Geçmişte tüm otomobiller manuel vitesli olarak üretiliyordu. Manuel vites, sürücünün debriyaj pedalına basarak kendisi vites değiştirmesi yoluyla araç hızlandırılıyor veya geri gidebiliyordu. Ancak gelişen otomobil teknolojisi nedeniyle artık manuel vitesli araçlar çok fazla kalmamıştır. Bunun yerine otomatik vitesli otomobiller üretilmeye başlamıştır. 

Otomatik Vitesli Araba Nasıl Kullanılır?

Otomatik vitesli arabada debriyaj pedal bulunmaz. Vites aracın devrine ve hızına göre kendisi otomatik olarak değişir. 
Manuel vitesin üzerinde rakamlar bulunurken, otomatik vitesin üzerinde harfler bulunur. Şimdi ilk olarak bu harflerin ne anlama geldiklerine bakalım. İşte otomatik vites harflerin anlamları
P (Park) : Aracınızı park ettiğinizde alınması gereken vitestir. Ayrıca araç park edildiği zaman vites kolu "P" pozisyonuna alınmadan kontak anahtarı yerinden çıkmaz. 
R (Reverse) : Manuel viteste de olduğu gibi geri vites anlamına gelmektedir. Aracınız "R" poziyonuna alındığında geri gitmeye başlar.
N (Neutral) : Boş vites anlamına gelmektedir. Araç arıza yaptığında çekilirken "N" poziyonu kullanılabilir.. Ayrıca aracın kendi hızıyla gitmesini de sağlamaktadır. Sürüş sırasında alınması tavsiye edilmez.
D (Drive) : Sürüş modudur. Aracın öne hareket etmesini istiyorsanız "D" pozisyonuna almalısınız. Aracın gitmesi için sadece gaza basmak yeterlidir. 
S (Sport) : Daha sert sürüşler için kullanılabilir. D pozisyonundayken araç belirli bir devire geldiğinde (ortalama 2.500-3.000 RPM) vites kendisi değişir. Ancak "S" pozisyonuna alındığında vites daha yüksek devirlerde değişir. Bu sayede araç daha çok hızlanır. Spor sürüş anlamına da gelmektedir.
L (Lock) : Aracınız hangi vitesteyse "L" pozisyonuna alındığında o viteste kalır.
Otomatik vites harfleri
Otomatik vites harfleri

Şimdi otomatik vitesli arabanın nasıl kullanılacağını açıklayalım. 
1. Adım : Otomatik vitesli araba fren pedalına basmadan çalışmaz. Fren pedalına basarak aracı çalıştırın. 
2. Adım : Ayağınız fren pedalına basılı iken, Geri gitmek istiyorsanız "R", ileri gitmek istiyorsanız "D" poziyonuna getirin.
3. Adım : Ayağınızı fren pedalından kaldırın ve hafifçe gaz verin. Aracın ilerdiğini fark edeceksiniz. Otomatik şanzıman artık sizin hızınıza göre vitesi değiştirecektir.
4. Adım : Işıklarda durduğunuzu farz edelim. Vites "D" pozisyonundayken ayağınız frendeyse aracınızın şanzımanı gitme eğiliminde olduğu için şanzıma yük biner. Eğer aracınız çalışır halde duracaksa, "N" pozisyonuna almalısınız."
5. Adım : Yolcuğunuz bitti aracınızı park ettiniz. Stop etmeden önce vitesi "P" pozisyonuna alıp, aracınızın motorunu durdurabilirsiniz. 
Fotoğraflarda da görüldüğü gibi otomatik vitesli arabada debriyaj pedalı yoktur. Sadece gaz ve fren pedalı vardır

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE