Buji Arızası Belirtileri Nedir, Kaç Kilometrede Değişir? Buji Değişim Fiyatı

Otomobillerin ucuz ama çok etkili parçalarından olan Bujiler ateşleme sisteminin en önemli bileşenlerinden bir tanesidir. 

İçten yanmalı motoru bulunan tüm araçlarda buji kullanılır. Bujiler ateşleme sisteminin en önemli parçalarından bir tanesidir. Arızalı veya tıkalı bujiler otomobiller için pek çok soruna neden olmaktadır.

Buji Nasıl Çalışır?

İçten yanmalı motorlarda silindir başına bir adet buji bulunur. Aracın yanma odasına hava/kayıt karışımı çekildiğinde yanmayı oluşturmak için bir kıvılcıma ihtiyaç vardır. Siz aracınızda marşa basmaya başladığınız anda, aküden ateşleme bobinine elektrik gönderilir. Akünün elektrik gücü normal bir bujiyi ateşlemeye yetmez. Ancak bobin sayesinde elektrik akımı güçlendirilir ve buji kabloları yardımıyla bujilere iletilir. Bujilerin ucunda bulunan iridyum, bakır gibi maddeler buji tırnağıyla arasında bir elektrik akımı oluşturur. (Tıpkı manyotalı çakmak gibi) Bu kıvılcım yanma odasında bulunan yakıt/hava karışımını ateşler ve yanma meydana gelir.
Ucu bitmiş bir arızalı buji ve sağlam buji arasındaki farkı gösteren fotoğraf


Buji Arızası Belirtileri Nedir? 

Aracınızda bir veya bir kaç buji arıza yaptıysa mutlaka belli başlı belirtiler verir. Sizde aracınızda bu belirtilerden bir veya bir kaçını görüyorsanız bujilerinizi değiştirmenin zamanı gelmiş olabilir.
Benzer Yazı: Sıkışmış Buji Nasıl Sökülür?

# 1- Ateşlemede Kesilme

Bujilerin motor içerisinde bulunan hava/yakıt karışımını ateşlediğini söylemiştik. Örneğin dört silindirli bir aracınızın olduğunu varsayalım. 3. silindirin bujisinin çalışmadığını düşünelim. Buji çalışmadığı için aracınızın motoru tekleyecektir. Ayrıca yanma gerçekleşmediğinden dolayı egzozdan yakıt kokusu gelecektir. Ayrıca çekiş kaybı da yaşanacaktır.

# 2- Rölantide, Düşük veya Yüksek Rölantide Motorun Titremesi

Arızalı bujileri olan araçlar yüksek veya düşük rölantide titremelere neden olabilir. Bunun sebebi arızalı bujilerin neden olduğu yanmamış yakıtın oksijen sensörünü (O2 Sensörü) karıştırmasıdır.

# 3- Çekiş Kaybı ve Güç Düşüklüğü

Aracınızın bujileri arıza yapmaya başladığı zaman aracınızın çekişinde hissedilir miktarda azalma olacaktır. Özellikle çok düşük devirlerde araç çok baygın bir şekilde çekecektir. Bazı durumlarda siz ayağınızı gaza bastıktan bir süre sonra otomobil hızlanmaya başlar.

# 4- Yakıt Tüketiminin Artması

Bujiler arıza yaptığı zaman aracınızın silindir bloğunda bulunan yakıt tam yanamaz. Bu durumda aracınızda çekiş kaybı yaşanır. Ancak sürücü aracı daha hızlandırabilmek için gaz verir. Bu durumda yakıt deposundan daha fazla yakıt gönderilir. Bunun sonucunda aracınızda yüzde 50 seviyelerinde yüksek yakıt tüketimi meydana gelebilir.

# 5- İlk Çalıştırmada Zorlanma

Siz marşa bastığınız anda bujilerin kıvılcım çıkararak ilk yanmayı meydana getirmesi gerekir. Ancak bujiler arızalı olduğu için ilk ateşleme uzun sürebilir. Marşa çok uzun basarak aracınızı çalıştırıyorsanız, yani aracınız marşı hemen almıyorsa bujileriniz arızalı olabilir.

# 6- Gösterge Panelinde Arıza Lambası Yanması

1996 yılı ve üstü model çoğu otomobil halk arasında beyinli denilen motor kontrol modülüne (ECU) sahiptir. Bu modül aracın pek çok yerine yerleştirilmiş sensörleri takip eder. Eğer bir parçanın sensörü doğru çalışmadığını belirlerse aracınız OBD-II arıza kodları adı verilen hata kodlarından bir veya bir kaçını verir. Ayrıca aracınızın gösterge panelinde arıza lambası işareti yanar.
Motor arıza lambası işareti
Motor arıza lambası işareti


Bujiler Kaç Kilometrede Ne Zaman Değiştirilir?

Piyasada kullanılan malzeme kalitesine göre pek çok buji tipi bulunmaktadır. Bu bujilerin ömrü kalitesine göre 100 bin kilometreye kadar uzayabilir. Ancak pek çok otomobil markası bujilerin en fazla 30 bin kilometrede bir değiştirilmesi gerektiğini söyler. Ancak bazı durumlarda aracınızın bujilerinin ömrü daha kısalabilir. Örneğin silindir (üst) kapak contası yanmış bir otomobilin bujileri suyla temas edeceği için daha kısa ömürlü olacaktır. Ayrıca bobin, marş dinamosu ve buji kablosu arızaları da bujilerin ömrünün kısalmasına neden olabilir.

Buji Değiştirme Fiyatı Ne Kadar?

2020 yılı itibariyle bosch, NKG, Svac gibi en bilinen buji markalarının fiyatları 50 ile 75 lira arasında değişmektedir. Bu fiyatlar dört buji için geçerli olan fiyatlardır. Gideceğiniz ustadan bujileri temin ederseniz işçilik ücreti almadan bir buji anahtarı yardımıyla kısa zamanda bujileri söküp değiştirebilir. Ancak işçilik ücreti istenirse 20 lira civarında olması gerekir.

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE