Sıkışmış Buji Nasıl Sökülür?

Otomobillerimizde bulunan bujiler zamanı gelince değiştirilmesi gerekir. Ancak bazı bujiler yuvasına sıkıştığı için yerinden çıkarılamaz. Peki ya sıkışan buji, yuvasından nasıl çıkarılır.
Bujiler aynı somun vida gibi motor üst kapağına çevrilerek takılır. Uzun süreli kullanımlarda meydana gelen paslanma ve aşırı sıcağa maruz kaldığından dolayı buji yuvasından çıkarılamaz. Eğer çıkmayan bir bujiyi çıkarmak için çevirmeye zorlarsanız seramik dış yüzeyinden kırabilir. Bu durumda aracınızın motorunun silindir kapağı yerinden sökülerek tornacı yardımıyla bujiler yuvasından çıkarılmak zorunda kalır. Bu hem zaman alan hemde maliyetli bir işlem olduğu için sıkışan bujileri çevirmek için fazla zorlamamak gerekir.
Benzer yazı: Buji Arızası Belirtileri Nedir, Kaç Kilometrede Değişir? Buji Değişim Fiyatı

Sıkışan Buji Nasıl Çıkarılır?

İlk olarak fazla zorlamadan hangi bujinin veya bujilerin çıkmadığını kontrol edin. Sıkışmanın sebebi büyük ihtimal paslanma nedeniyle üst kapağa bujinin kaynamasıdır. Çıkmayan bujileri tespit ettikken sonra WD-40 veya Müller pas sökücü tavsiye ederim. Ancak siz başka marka kullanabilirsiniz. Sökülmeyen bujinin üstüne pas çözücüyü sıkın ve yaklaşık 20 dakika bekleyin. Ardından buji sökme anahtarını fazla güç uygulamadan ileri geri yaparak bujiyi yuvasından çıkarın. Eğer buji diş sıyırdıysa ve yalama olduysa işiniz daha zordur. Buji döner ama boşa döner bu durumda buji yuvasından çıkmaz. Bu tür durumlarda bujiyi kendinizin çıkarması imkansızdır. Bir tornacıya giderek bujiyi kestirip yerinden çıkarabilirsiniz. Ayrıca diş attığı için buji yuvası yalama olmuş olacaktır. Yeni diş açtırmanız gerekir.
Buji yuvaları, her buji değişiminde mutlaka basınçlı hava yardımıyla temizlenmelidir. Çünkü buji yuvasında kalan kir, toz veya pas artıkları bujilerin sıkışmasına neden olabilmektedir.

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE