P0111 Emme Havası Sıcaklığı Sensörü (IAT) Devre Aralığı / Performans Sorunu Arıza Kodu

Bu diyagnostik arıza kodu genel bir sorun olmasına rağmen marka ve modele göre tamir adımları değişebilir. Bu sebeple bu arıza kodunun tamir ve onarım adımlarına geçmeden öncede üretici tarafından yayınlanan servis kitabına bakın.
1996 yılında otomobiller için bir dönüm noktasıdır. 1996 yılı ve üzeri model arabalarda artık sensörler kullanılmış, bu sensörler otomobilin beyni denilen motor kontrol ünitesi (ECU) tarafından izlenir hale gelmişti. Böylelikle aracın neresinde bir sorun olduysa kod olarak bilgisayara yansıtılabilmişti. Emiş havası sıcaklık sensörü (IAT) bu sensörlerden sadece bir tanesidir. IAT sensörü, MAF sensörünün içinde bulunur. Ancak nadirende olsa manifold emme kanalında bulunur. Emilen hava sıcaklık sensörünün görevi, aracın motoruna çekilen havanın sıcaklığını ölçüp bunu düç aktarım sistemi kontrol modülü (PCM)'ye bildirmektir. Bu bildirim elektrik sinyali olarak bildirilmetedir. Yani motora emilen hava soğuk ise PCM'ye 5 volt, sıcak ise 1.5 volta kadar düşebilen elektrik sinyalidir.

P0111 Arıza Kodu Nedir?

P0111 Arıza Kodu Anlamı : Aracınızın motorunun emilen havasının sıcaklığı emme havası sıcaklık sensörü ile birlikte diğer başka sensörler tarafından da izlenir. Ancak IAT sensörü tarafından emilen hava sıcaklığı ile gönderdiği voltaj 1.5 ile 5 volt aralığında değilse, aracınızı ECU ile bağlandığınızda P0111 Emme Havası Sıcaklığı Sensörü (IAT) Devre Aralığı / Performans Sorunu  (Intake Air Temperature (IAT) Sensor 1 Circuit Range/Performance) Arıza Kodu ile karşılaşırsınız.

P0111 Arıza Kodu Belirtileri Nedir?

Aracınızın P0111 Emme Havası Sıcaklığı Sensörü (IAT) Devre Aralığı / Performans Sorunu Arıza Kodunu verdiyse genelde hiç bir sorun belirmez. Ancak gösterge panelinde motor arıza lambası yanabilir. Nadiren de olsa rölantide dalgalanma görülebilir.

P0111 Arıza Kodu Nedenleri 

Aracınız bu hata kodunu veriyorsa genelde emme havası sıcaklık sensörü (IAT) arızalanmış demektir. Nadiren sensöre gelen kablolarda bir kısa devre, kopma, aşınma veya açıklık olabilir. Ayrıca PCM diğer bir deyişle ECU arızalarından dolayı olabilir.

P0111 Arıza Kodu Onarım, Tamir ve Çözümü

Aracınızı bilgisayar yardımıyla ECU'ya bağlayın. Aracınız P0111 hata kodunun yanında diğer başka hata kodlarından hangilerini veriyor iyice kontrol edin. Sensöre gelen kablolarda bir arıza olup olmadığından emin olduktan sonra sensörü yerinden çıkartarak bir voltmetre (multimetre) yardmıyla sensöre 5 voltluk direnç gönderin. Sensör dirence karşılık veriyorsa, sensörede bir arıza yok demektir. Ancak genelde bu sensör arızası olduğundan dolayı karşılık vermeyecektir. IAT sensörünün değiştirilmesi en iyi yoldur.

otomobil arızaları

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE