Fren Balatası Nedir? Nasıl Çalışır? Fiyatı ve Değişim İşçiliği Ne Kadar


Günümüzde tekerlekli her aracın durmasını bir fren sistemi sağlar. Bu fren sistemi basit ancak bir o kadar etkili yapıdadır. 
Siz ayağınızı fren pedalına bastığınız anda, Fren merkezi denilen bir mekanizmaya baskı uygulanır. Bu baskının şiddettine göre fren mekanizmasından, balatalara hidrolik baskı uygulanır. Böylelikle balatalar diski sıkıştırır ve aracın yavaşlamasını sağlar.

Fren Balatası Nedir?

Fren balatası bir otomobilin en önemli güvenlik ekipmanlarından bir tanesidir. Fren balataları diski sıkıştıran sert yapıda bir malzemedir. Fren balatası 20 den fazla toz metalin bir araya getirilip önce birbirine karıştırılıp, sonra sıkıştırılması ve son olarak preslenmesi sonucunda elde edilir. Fren balatasının ömrü kullanım koşullarına göre değişebilir. Örneğin sürekli uzun yol yapan bir aracın fren balatası daha uzun giderken, sürekli şehir içinde dur kalk trafikte kullanılan araçların daha çabuk bitmektedir. Ancak fren balatalarının her 15 bin kilometrede bir kontrol edilmesi gereklidir.
Fren balatasının çalışma prensibini gösteren şema

Fren balatası otomobillerin en önemli güvenlik parçalarından birisi olmasına rağmen, en ucuz parçalarından bir tanesidir. En iyi fren balatası markaları olan Bosch ve Valeo  fren balataları şuan için marka ve modele göre değişiklik göstermekle birlikte 200 - 250 lira arasında değişen bir fiyata satılmaktadır. Fren balatası değişim ücreti ise 2020 yılı itibariyle 50 lira gibi bir işçiliğe yapılmaktadır. 

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE