Alfa Romeo 156 Nasıl Araba, Alınır Mı? Kullanıcı Yorumları

Alfa Romeo 156, Türkiye'de satılan Alfa Romeolar arasında en çok tercih edilen modellerden bir tanesi. Peki ya Alfa Romeo 156 nasıl bir araba? Alınır mı? Kullanıcı yorumları nedir?
Alfa Romeo'nun dünyanın tasarım olarak en iyi otomobillerini ürettiği kabul edilir. Bu tasarım harikası arabalar 1998'li yıllardan sonra kendini daha iyi hissettirmiştir. Alfa Romeo 156'nın tasarımı ilk çıktığı yıllarda o zamana kadar üretilen tüm araçlar içerisinde en önlerde yer alıyordu. Hatta 1998 yılında Avrupa'da yılın otomobili seçilmiştir. Firma o zamana insanların Alfa Romeo'nun dayanıksızlığı ön yargısını yıkmak amacıyla sağlam yapıya sahip 156'yı üretmiştir. 
Alfa Romeo 156'nın tarihine birazcık göz atacak olursak; C segmenti yani orta sınıf Aile otomobili kategorisinde ciddi bir yer almak isteyen üretici, ilk olarak Alfa Romeo 155'i tanıttı. Ancak 155 ile istediği satış rakamlarına ulaşamayanca, 1998 yılında ilk 156'yı piyasaya sürdü. 

Alfa Romeo 156 Nasıl Bir Araba?

156, 1998 yılında ilk olarak piyasaya 1.6,1.8,2.0,2.0 Selespeed,1.9, 2.4 JTD, 2.5 altı silindir motorlar ile çıktı. Ancak ülkemizde 1.6,ve 2.0 litre hacimli Twinsport motorlu modelleri satılmıştır. Ancak 1.9 litre hacimli 156'lar da kullanıcılar tarafından ülkemize getirilmiştir. Bu motorlardan 1.6 litre hacimli olanı; 120 beygir, 1.9 JTD (Turbo dizel); 115 beygir, 2.0 litre hacimli olanları; 156 beygir güç üretmektedir. Ayrıca beygir gücü artırılmış 2.0 JTS motorlu olanları da satışa sunulmuştur. 2003 yılında makyajlanan ve keskin çizgilere sahip Alfa Romeolar 1.6 JTS ve 2.0 JTS olarak satışa sunuldu. Ülkemizde ve Avrupa pazarında istediği satış rakamlarına ulaşamayan Alfa,  2006 yılında 156 modelinin satışını durdurmuştur. Alfa Romeo 156'yı üreten mühendisler aracın yedek parçalarında daha fazla Fiat otomobilleriyle uyum sağlayanlarını kullanmışlardır. Bir çok parçası fiat ile ortak parçalardır. Aracın olumsuz yönlerinden bir tanesi soğutma suyu genleşme kabının çok ince plastikten yapılmış olması. Özellikle yaz aylarında ısınan su nedeniyle genleşme kabı çabucak delinebiliyor. Bu sebeple sürekli gözetim altında tutmanız sizin faydanıza olacaktır.

Alfa Romeo 156 Kullanıcı Yorumu

Benim kullandığım 156, 1.6 litre hacimli 120 beygir güce sahipti. Aracın motorunun o hoş sesi daha kontak anahtarı çevrildiği anda kulağınıza geliyor. Ayrıca diğer Alfa Romeolardan farklı olduğu hemen göze çarpıyor. İç mekanı çok güzel dizayn edilmiş. Sürücünün ön görüş mesafesi oldukça iyi bir durumda. Eski Alfa Romeolarda daha yumuşak koltuklar kullanılırken, 156'da sert yapıda koltuklar kullanılmış. Şehir içerisinde ara hızlanmaları çok iyi. Dik yokuşlarda araba hiç zorlanmadan ivmelenebiliyor. Beni en çok şaşırtan noktalardan bir tanesi, kliması açıldığı zaman motor gücünden hiç bir şey eksiltmemesi. Normalde klima açıldığı zaman arabalar çekiş kaybı yaşarken 156'da bunu hiç yaşamıyorsunuz. Sert süspansiyonları kasisli ve engebeli yollardan geçerken kendini hissettiriyor. Bende bu süspansiyonları yüksek hızlarda denemek için otobana çıktım. Aracın 3000 devirin altında beygir gücünü pek hissetmiyorsunuz. Ancak 3000 devir ve üzerinde araba resmen şahlanıyor. Aracın verdiği güven hissiyle 200 km/s hıza ulaştığımı gördüm. Virajlarda yol tutuşu muhteşem diyebilirim. Sert süspansiyonlar konfordan biraz ödün verilmesine sebep olsa da, bu size yol tutuş ve performans olarak geri dönmüş oldu. Alfa Romeo 156'nın tavanının alçak olduğu gözümden kaçmadı. Eğer uzun boylu biriyseniz biraz sıkıntı yaşabilirsiniz. Şehir içerisinde 12 litre, şehir dışında 9 litre yakıt tükettiğini öğrendiğimde biraz fazla yaktığını düşündüm. Ama bu arabanın biraz performans arabası olduğunu unutmamalıyız tabikide.Alfa Romeo'nun diğer bir dezavantajı ise direksiyon turunun düşük olması. Normalde bir kerede dönülebilecek yollardan iki defa manevra yapılmak zorunda kalınıyor.

Alfa Romeo 156 Alınır Mı?

Aslında sınıfında ki diğer araçlar olan golf, focus ve astra gibi araçlara bakıldığı zaman hiçte eksik kalır bir yanı yok. Aracın egzoz problemi dışında bilinen kronik bir sorunu da yok. Yedek parçalarının bulunmasında özellikle büyük şehirlerde sıkıntı yaşanmaz. Çünkü 156 hem çok eski sayılmaz, hemde diğer Alfa Romeolara göre daha fazla tutulmuş bir araba. Ancak bu sadece kendi markasında ki otomobiller için geçerli. Bir focus, golf veya astra'nın pazar payının çok çok altında satış rakamlarına sahip. Bu sebeple Türkiye'de fazla tercih edilmiş bir otomobil değil. Bu sebeple örneğin aynı model bir focus'u alacağınız paranın çok çok altına Alfa Romeo 156 alabilirsiniz. Bana soracak olursanız çok paranız yok ancak kaliteli bir otomobile binmek istiyorsanız alabilirsiniz. Ancak aracı almadan önce iyice gösterilmesinde fayda var. Çünkü hor kullanılmış bir Alfa Romeo her zaman emsallerinden daha fazla sorun çıkaracaktır. 

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE