P0500 Araç Hız Sensörü Arıza Kodu Belirtileri, Nedenleri ve Tamiri

Bir otomobilin doğru çalışabilmesi için yüzlerce parça bir uyum içerisinde çalışır. Bir tanesi bile arızalansa otomobilin çalışması sekteye uğrar. Araç hız sensörü de parçalardan sadece bir tanesidir. Bu yazıda P0500 arıza kodu anlamını, belirtilerini ve nedenlerini öğreneceksiniz.

Bir aracın hızı gösterge panelinde hız ibresi olarak sürücüye gösterilmektedir. Aracın hızı "araç hız sensörü" denilen bir sensör belirler ve sürücüye bildirir. Bazı hız sensörleri dönen bir çark bazılar mıknatıs, bazıları ise ışık kullanırlar. Hız sensörü genelde aracın şanzıman çıkış miline takılı olanlardır. Şanzıman milinin dönme sayısınıı hesap ederek aracın hızını belirler ve bunu sürücüye bildirir. Araç hız sensörü sadece sürücüye hızı göstermekle kalmayıp, ABS, hidrolik direksiyon ve hız sabitleyiciye de aracın bilgilerini aktarır. 

P0500 Arıza Kodu Ne Anlama Geliyor?

Aracınızın bilgisayarı olan motor kontrol modülü (ECU), araç hız sensöründen gelen sinyalleri yanlış okuduğunda veya hiç okumadığında aracınız P0500 araç hız sensörü (Vehicle Speed Sensor) arıza kodu verir. 

Ayrıca Bakınız : Hız Sensörü Çeşitleri ve Hız Sensörü Arızası Belirtileri ve Tamiri

P0500 Arıza Kodu Belirtileri

ABS çalışmayabilir

  • Gösterge panelinde ABS veya fren uyarı lambası yanabilir
  • Hız göstergesi ve kilometre sayacı doğru çalışmayabilir
  • Motor devir göstergesi yanlış gösterebilir
  • Otomatik şanzımanlı araçlarda düzensiz vites değişimleri olabilir
  • Gösterge panelinde motor arıza lambası yanar
  • Fabrikanın önerdiği ebatların dışında lastik kullanmak
  • Hız sabitleyici çalışmayabilir.

P0500 Arıza Kodu Nedenleri

  • Araç Hız sensörü (VSS) arızalı olabilir
  • Araç hız sensörüne gelen kablolarda bir kısa devre, açıklık veya kopma
  • Aracın ECU'su, aracın olması gereken gerçek lastik boyutu için doğru ayarlanmamış olabilir

P0500 Arıza Kodu Onarım, Tamir ve Çözümü

Aracınızda P0500 hata kodu varsa ilk olarak aracınızın teknik servis el bültenini edinin ve bu hata kodunun ne anlama geldiğini tespit edin. Daha sonra aracınızın ECU'suna bağlanarak P0500 arıza kodu ile başka bir kodları verip vermediğini kontrol edin. Eğer başka OBD-II arıza kodları varsa öncelikle onların onarımını tamamlayın.

Daha sonra, aracınızın hız sensörünü bulun. Sensöre gelen kabloları ve konketörleri görsel olarak kontrol edin. Herhangi bir kopmuş, açılmış veya erimiş kablo teli olup olmadığına bakın. 

Araç hız sensörünün yeri, marka ve modele göre değişiklik gösterebilir. Araç hız sensörü arka aks, şanzıman veya tekerlek göbeğinde olabilir.

Eğer kablo ve konnektörlerde bir sorun yoksa, hız sensöründeki voltajı kontrol edin. Her şey doğru görünüyorsa aracınızın hız sensörü arızalanmış demektir. Sensörü değiştirin.

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE