1997 yılında yeni nesil passat ile Avrupa pazarını kasıp kavuran Volkswagen'e rakip olabilmek amacıyla 1998 yılında Toyota D segmentinde Avensis modelini satışa çıkardı. Çoğu otorite tarafından rakipleri olan Passat ve Mondeo'dan daha üstün olduğu söylenmiştir.
Toyota Avensis Nasıl Araba?
1998 yılında zamanına göre çok güzel bir tasarımda olan Avensis ilk başlarda Türkiye ve Avrupa kullanıcısı tarafından temkinli olarak yaklaşıldı. Ancak Toyota'nın kalitesini bilen kullanıcıları kısa süre içerisinde Avensis'i kısmende olsa tercih etmeye başladılar. Türkiye'de 4 farklı motor seçeneği ile satışa çıkmıştır.1.6 Benzin Motor: 110 beygir 145 Nm tork gücündeki motor bu kasaya biraz zayıf kalıyor. Yakıt tüketimi ise şehir içinde 11 litre şehir dışında 6.8 litre. Bu motor Avensisler Türkiye'de fazla tutulmuyor. Zaten çok az sayıda satılmıştır.
1.8 Benzin Motor: 120 beygir ve 165 Nm tork güç üretiyor. Kasa ile uyumlu olmasına rağmen Türkiye'de fazla tercih edilmemiştir. Şehir içi 11.5 litre, şehir dışında ise 7 litre yakıt tüketimi vardır.
2.0 Benzin Motor: 128 beygir ve 178 Nm tork güç üreten bu motor Avensis'in kasası ile en uyumlu motordur. Zaten Türkiye'de en çok tercih edilen bu motor hacminde Avensislerdir. Şehir içi 10.5 şehir dışında ise 6 litre yakıt tüketimi vardır.
2.0 Dizel Motor: Türkiye ve Avrupa'da dizel çılgınlığının başladığı ilk yıllarda tüketiciyi tatmin etmek için üretilmiştir. 150 beygir gücünde turbo dizel motora sahiptir. Şehir içinde 9 şehir dışında 5 litre yakıt tüketimi vardır. Ancak ülkemizde çok az sayıda satılmıştır.
Avensis donanım olarak rakiplerinden hiç aşağı kalan bir otomobil değildir. 1998 yılında ilk üretilen modellerinde ABS, 2 hava yastığı, dört cam otomatiği gibi donanımlar bulunurken, 2001 yılında makyajlı kasaları satılmaya başlamıştır. Ayrıca elektrikli koltuklar, yan hava yastıkları ve yol bilgisayarı eklenmiştir. 195/60 R15 lastik ebatlarına sahip olan birinci nesil avensis'in 500 litre hacminde bagaj kapasitesi bulunmaktadır. Aracın boş ağırlığı 1280 kilogramdır. İçerisinde kullanılan malzeme kalitesi ortalamanın üzerindedir. Tüm Japon otomobillerinde olduğu gibi Avensis'in motorları LPG ile tam uyumludur. Otomatik ve manuel vitesli şanzıman seçeneklerine sahiptir. Otomatik şanzıman sahip Avensisler ortalama bir litre daha fazla yakıt tüketmektedir. Ancak her iki şanzımanda sorunsuz ve uzun ömürlüdür. Avensislerde kullanılan tüm motor tipleri taş gibi sağlamdır ve sorunsuzdur. Toyota Avensis hakkında kısa bir bilgi veriyim. Üretildiği yıllarda en az sorun çıkaran D segmenti otomobil olarak seçilmiştir.
2 yorum
Bilgilerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Saygılar sunarım.
Arabanın kralıdır.5 yıl kullandım 2023 yılı başında sattım.sattığıma bin pişman oldum. konfor yakıt performans yalıtım ve kalitesi şu anki yeni model çoğu arabada yok.