P0297 Araç Aşırı Hız Durumu Arıza Kodu

P0297 arıza kodu genel olarak tüm marka ve modellerde aynı soruna işaret etmektedir. Ancak nadiren bazı marka ve modellerde farklı bir sorunu işaret ediyor olabilir. Bu sebeple aracınızda P0297 arıza kodu varsa aracınızın servis el kitapçığına göz gezdirin.

Günümüzde Türkiye'de satılan otomobillerin büyük bir kısmında hız limitleyici bulunmaktadır. Gaza ne kadar basarsanız basın aracınız ortalama 190 km/s hızın üzerine çıkamaz. Bunun sebebi motor kontrol ünitesi eğer araba ayarlanan hızın üstüne çıkarsa, silindirlere yakıt enjeksiyonunu keser. Araç hızı kabul edilebilir seviyeye gelene kadar motora yakıt gitmez.

Hız sınırlama sensörü, şanzıman çıkışında bulunur ve şanzımanın dönüş hızına göre aracın hızını belirler ve durumu ECU'ya bildirir. 

P0297 Araç Aşırı Hız Durumu Anlamı

Tipik Bir Araç Hız Sensörü

Sensörden gelen hız bilgileri eğer fabrika tarafından programlanmış değerin üzerinde olursa, aracınız P0297 araç aşırı hız durumu (Vehicle Overspeed Condition) hata kodunu verir.

P0297 Araç Aşırı Hız Durumu Belirtileri

  • Genel olarak bir belirti olmaz
  • Şanzıman arıza kodları olabilir
  • Vites geçişlerinde (otomatik) düzensizlik olabilir
  • ABS arızası ile ilgili kodlar

P0297 Araç Aşırı Hız Durumu Nedenleri

  • Araç izin verilen maksimum hızın üzerinde çalıştırılmış olabilir
  • Araç hız sensörü arızalı olabilir
  • Şanzıman arızalı olabilir
  • Aracınızın hız limiti kaldırmak için yazılım attırılmış olabilir
  • Araç hız sensörü devresinde kısa devre, açıklık veya kopma

P0297 Araç Aşırı Hız Durumu Onarım, Tamir ve Çözümü

P0297 arıza kodunun çözümüne geçmeden önce aracınızı limitlerin üzerinde kullanmadığınızda veya yazılımla hız sınırlayıcının devre dışı bırakılmadığından emin olun. Eğer limitlerin üzerinde kullanıldıysa kodu silin. Yazılım varsa aracınızı orjinal yazılımına getirene kadar P0297 hata kodunu verecektir. 

Yukarıda saydıklarımızı tamamladıktan sonra aracınızı bir süre daha kullanın ve yeniden bilgisayara bağlayın. Eğer P0237 arıza kodu gelirse bu sefer araç hız sensörüne odaklanmanız gerekmektedir. Ancak ilk olarak sensöre gelen kablolarda bir kısa devre kopma veya açıklık olmadığından emin olun. Eğer tüm bunlarda da sorun yoksa sensörü değiştirmeniz gerekecektir. Çünkü araç hız sensörü tamir olabilen bir parça değildir.

otohocam

Sosyal Medyada Paylaş

Share on FacebookTweet on Twitter
BU YAZIYA YORUM EKLE